Хімічні сполуки, що складаються з атомів не менше двох елементів, мають в якості найменших складових частин молекули – електрично-нейтральні групи атомів, або іони – електрично заряджені атоми або групи атомів.
З молекул складені ковалентні сполуки, зазвичай газоподібні.

Приклад. Молекули води H2O, аміаку NH3 і діоксиду вуглецю CO2 побудовані з атомів різних неметалічних елементів, з’єднаних між собою ковалентними зв’язками. Так, молекула води H2O складена з двох атомів Гідрогену H і одного атома Оксиґену O, причому атом Оксиґену утворює окремі ковалентні зв’язки з кожним атомом Гідрогену.

Молекула – це найменша частинка хімічного з’єднання, володіє його хімічними властивостями.

Це визначення молекули дійсно тільки при обліку наступних двох обмежень. По-перше, у формі молекул можуть бути не тільки з’єднання, але і прості речовини. Молекули хімічної сполуки, т. Е. Складної речовини, багатоелементні (H2O, NH3, CO2, H2SO4), молекули простих речовин – одно-елементні (H2, O2, N2, Cl2, S8, P4 та ін.). Тому в наведеному вище визначенні молекули мова йде про багатоелементних молекулах.

Якщо в хімічній реакції утворюються прості речовини, то в перший момент виникнення ці речовини одно-атомні (H, O, Cl). Їх називають простими речовинами in statu nascendi (лат., “в момент виникнення”) або атомними простими речовинами, наприклад атомний водень (водень як речовина, а не хімічний елемент). Атомні прості речовини надзвичайно хімічно активні, і тому, якщо немає іншого реагенту, в частки секунди вони об’єднуються в багатоатомні молекули і утворюють молекулярні прості речовини (H2, O2, Cl2), які володіють меншою реакційною здатністю.

Більшість хімічних складних речовин складається не з молекул, а з іонів. Іонними сполуками є всі солі, а також солеподібні з’єднання. Складовими частинами таких сполук є одно-елементні або багатоелементні іони, з’єднані між собою (в кристалічній решітці) іонним зв’язком.

Приклади. Натрію хлорид NaCl складається з іонів Na+і Cl, натрію перекис Na2O2 складається з іонів Na+ і O22 –, купрум (II) сульфат CuSO4 складається з іонів Cu2 + і SO42 –.

Іонні сполуки не містять молекул.

Хімічні властивості іонних з’єднань визначаються одночасно обома видами іонів (позитивними іонами, абокатіонами і негативними іонами, абоаніонами), а, отже, поєднанням іонів, переданим формулами, наприклад, NaCl , Na2O2, CuSO4 (хоча молекули такого складу в цих твердих речовинах не містяться). Для деяких з таких речовин у газоподібному стані можна отримати окремі частки того ж складу, що і в твердому стані; вони називаються іонними парами, і для відмінності від ковалентних молекул зображуються з зарядами іонів, наприклад [Na+][Cl].