Поширення амоніаку в природі. Амоніак NH3 – це головний продукт природного гниття органічних речовин.

Отримання амоніаку.

  1. Витіснення амоніаку з амонієвих солей при нагріванні з лугами:

NH4Cl + KOH = KCl + H2O + NH3

або нагрівання водних розчинів амоніаку з подальшим осушенням газу натронним вапном (тверда суміш NaOH + CaO). Спосіб використовується в лабораторних умовах.

  1. Виділення амоніаку з продукту коксування вугілля – амоніачної води. Цим способом отримують амоніак в невеликих кількостях в промисловості.
  2. Синтез амоніаку з азоту і водню (реакція Габера – Боша):

N2 + 3H2 ⇄ 2NH3; ΔH0 = -92 кДж

Це основний сучасний спосіб великотоннажного виробництва амоніаку.

Виробництво синтетичного амоніаку

Історична довідка. Німецький вчений Ф. Габер в 1905-1910 роках запропонував і теоретично обгрунтував прямий синтез амоніаку з простих речовин. У 1913 році за участю К. Боша він здійснив процес на пілотній установці, а в 1916 році практично реалізував синтез амоніаку в промислових умовах.

Теоретичні основи синтезу амоніаку. Синтез амоніаку з газоподібних азоту та водню – каталітичний оборотний екзотермічний процес, який протікає зі зменшенням об’єму (з 1 об’ємної частини N2 і 3 об’ємних частин H2 утворюється 2 об’ємні частини NH3 (див. рівняння реакції вище). Відповідно до принципу Ле Шательє підвищення рівноважного виходу амоніаку може бути досягнуто шляхом збільшення тиску і зниження температури. Однак швидкість протікання реакції при низьких температурах невелика. Для прискорення процесу потрібно підтримувати температуру вище 450*С і реакцію проводити з використанням каталізатора. Проте при 500*С і 25 МПа в присутності змішаного каталізатора (залізо + лужний гідроксид + глинозем) рівноважний вихід амоніаку досягає 15%. Проведення процесу за умови відведення амоніаку, що утворився, з реакційної суміші і повернення непрореагувавших N2 і H2 в реактор дозволяє досягти майже повного зв’язування азоту.

Технологія синтезу амоніаку. Синтез амоніаку – багатостадійне виробництво, що включає процеси отримання технологічної азото-водневої суміші, реакцію синтезу амоніаку і його виділення. Азото-водневу суміш виробляють на основі синтез газу.

  1. Виробництво синтез-газу. Синтез-газ являє собою суміш, що складається в основному нз CO і H2 з домішками інших газів. Сировиною для його отримання є тверде, рідке або газоподібне паливо. Тверду сировину (буровугільний і кам’яновугільний кокс, сухе буре вугілля) піддають твердій газифікації водяною парою, киснем і повітрям в газогенераторах. Отриману суміш N2, H2 і CO з домішкою CO2 очищають від сірки (десульфуризація), потім піддають конверсії, очищенню від CO2 і тонкому, очищенню.

Рідка сировина (мазут, важкий залишок від прямої перегонки нафти) переробляють методом гідравлічної газифікації. У голівці сталевого циліндра розпорошується рідке паливо, що реагує в полум’яній зоні при 3-6 МПа і 1200 – 1600*С з киснем і водяною парою. Продукти (в основному CO і H2) проходять саже-уловлювач і спеціальний реактор, де видаляється домішка карбон оксиду-сульфіду COS в результаті протікання реакції з водяною парою:

COS + H2O = CO2 + H2S

потім піддається повному очищенню від сірки (десульфурация), конверсії і тонкої очистки. Отриманий газ змішують з N2.

Газоподібна і легколетюча сировина (природний газ, метан, зріджений газ, гази нефтеперегонки, бензин) переробляють методом парового риформінгу. Очищена від сірки вихідна сировина – газ або рідина – надходить в реактор, що нагрівається шляхом спалювання природного газу або мазуту; при 3 МПа протікає каталітична ендотермічна реакція з водяною парою, наприклад:

CH4 + H2O ⇄ CO + 3H2

або в загальному вигляді

CnH2n+2 + nH2O ⇄ nCO + (2n+1)H2

В отриману суміш вводять N2, піддають її конверсії, відмиванню від CO2 і тонкої очистки.

  1. Десульфурація (очищення від сірки). Контроль здійснюється шляхом переведення органічних сполук сірки і COS в H2S. Це досягається двома методами. При мокрій десульфурации суміш газів пропускають через рідину, яка поглинає H2S (а при нагріванні знову виділяє), В якості таких поглинаючих рідин зазвичай застосовують розчини аміносполук, наприклад натрій саркозінату CH3-NH-CH2-COONa рідше використовують глибоко-охолоджений метанол.

При сухій десульфурации гідроген сульфід перетворюється в тверду сірку при дії кисню з використанням каталізатора – активного вугілля або в твердий сульфід за допомогою цинк оксиду:

2H2S + O2 = 2H2O + 2S

ZnO + H2S = ZnS + H2O

Другий спосіб більш ефективний.

  1. Конверсія. За допомогою каталітичної реакції за участю водяної пари з синтез-газу отримують додаткову кількість водню:

CO + H2O ⇄ CO2 + H2; ΔH0 = -41 кДж

При цьому важко видаляємий CO перетворюється в CO2. Процес ведуть при 350 – 400*С і закінчують при 200 – 250*С, чим досягається майже повна конверсія CO. Для проведення цього процесу потрібна хороша попередня очистка газової сировини.

  1. Видалення карбон діоксиду. Газоподібний CO2 видаляють (вимивають), пропускаючи газову суміш струменем через воду, але частіше CO2 поглинають розчином калій карбонату при 3 МПа:

K2CO3 + CO2 + H2O = 2KHCO3

  1. Тонке очищення. На цій стадії здійснюють каталітичне перетворення таких контактних отрут, як CO (його в газовій суміші залишається ще 0,2 – 0,5%) в метан, який не бере участі в синтезі амоніаку, процес ведуть прн 3 МПа і 100 – 150*С:

CO + 3H2 ⇄ CH4 + H2O

(Іноді цей процес називають метанування). Воду, яка утворюється в процесі, видаляють виморожуванням.

  1. Введення азоту. У підготовлений за вказаними вище стадіями газ вводять N2 до отримання азото-водневої суміші з мольними співвідношеннями: H2 = 1 : 3.
  2. Синтез амоніаку. Азото-воднева суміш вводиться в трубчастий реактор висотою 60 метрів, виготовлений зі сталі, стійкої по відношенню до водню під тиском. У реакторі є багато шарів каталізатора (FeO + Fe2O3 + K2O + Al2O3). Процес здійснюється при 25 – 35 МПа і 450 – 550*С. Температура розугрітої реакційної суміші підтримується на оптимальному рівні шляхом введення холодних порцій азото-водневої суміші.
  3. Виділення амоніаку. Отриману суміш газів (15% NH3, 85% N2 + H2) охолоджують до -10*С, за цих умов амоніак зріджується. Іноді замість стадії зрідження суміш газів пропускають через воду для поглинання амоніаку. Залишок (суміш N2 і H2) повертається в реактор синтезу амоніаку. Після багаторазового циркулювання з залишкової суміші виділяють також аргон, який використовується для спеціального електрозварювання.

Технічне значення синтезу амоніаку. Розробка теоретичних і практичних основ синтезу амоніаку була початком розвитку хімічної технології високого тиску. Hа основі досвіду, накопиченого при вивченні синтезу амоніаку, в 1923 році був розроблений технологічний процес синтезу метанолу, в 1927 році – гідрогенізації вугілля, а потім і інші технологічні процеси, що протікають при високому тиску, наприклад отримання поліетилену, жирних спиртів з жирних кислот або їх ефірів, сорбіту з глюкози.

Властивості амоніаку. Безбарвний газ зі стійким характерним (амоніачним) запахом, температура плавлення -77,8*С; температура кипіння -33,4*С. Амоніак значно легший за повітря. Зріджується при 20*С під тиском 0,85 МПа. Загоряється амоніак тільки в атмосфері чистого кисню або при вдуванні його в полум’я іншого палаючого газу. Суміші з повітрям в інтервалі від 15,5 до 27,5% (об.) NH3 вибухонебезпечні.

Амоніак дуже добре розчинний у воді з утворенням гідрату амоніаку. При взаємодії з кислотами дає солі амонію, наприклад:

NH3 + HCl = NH4Cl

Відомі амінокомплекси з іонами багатьох металів, наприклад тетраамінкупрум(II) сульфат [Cu(NH3)4]SO4.

Рідкий амоніак може виконувати роль неводного розчинника; в цьому розчиннику солі амонію мають функцію кислоти, а аміди – функцію основи. Реакція нейтралізації в рідко-амоніачному середовищі описується рівнянням

NH4+ + NH2 = 2NH3

аналогічним рівнянню реакції нейтралізації у водному розчині

H3O+ + OH = 2H2O

Лужні і лужноземельні метали хімічно розчиняються в рідкому амоніаку.

Виявлення амоніаку. Амоніак викликає посиніння вологого лакмусового папірця; утворення “диму” NH4Cl при піднесенні концентрованого розчину HCl на скляній паличці до отвору судини з NH3; випадання коричневого пластівчастого осаду при введенні амоніаку в реактив Несслера – лужний розчин калій тетрайодомеркурат(II) K[HgI4].

Застосування. Амоніак – найважливіша сировина для виробництва різних хімічних продуктів, наприклад нітратної кислоти і її похідних, в тому числі добрив, вибухових речовин, барвників, солей амонію, карбаміду, гідрогенціаніду, акрилонітрилу, амінів (метиламін та ін.) і амідів (формамід, диметилформамід та ін.), соди. Використовується також як холодоагент в холодильних машинах, для прояву світло-копіювального паперу (“синьки”). Рідкий амоніак – промисловий неводний розчинник.

Сполуки амонію

Катіон амонію NH4+ (безбарвний) утворює солі амонію, які за властивостями нагадують солі калію. Солі амонію легко розкладаються при нагріванні з виділенням газоподібного амоніаку, наприклад:

(NH4)3PO4 = 3NH3 + H3PO4

Амоніак виділяється і при обробці солей амонію гарячим розчином лугу:

3NaOH + (NH4)3PO4 = Na3PO4 + 3NH3 + 2H2O

Всі поширені солі амонію добре розчиняються у воді.

Амоній у вільному стані NH4 відомий тільки у вигляді сплаву з ртуттю (амальгама амонію). Амоній утворюється з амальгами натрію і солей амонію, але при кімнатній температурі легко розкладається на амоніак і водень вже за кілька хвилин.

Водний амоніак (амоніачна вода, нашатирний спирт) утворюється при розчиненні амоніаку в воді. Розчинення супроводжується утворенням гідрату амоніаку NH3*H2O (який раніше називався амоній гідроксидом NH4OH). Амоній гідроксид проявляє в водному розчині слабкі основні властивості. Таким чином, при розчиненні амоніаку в воді здійснюються наступні рівноваги:

NH3 + H2O ⇄ NH3*H2O ⇄ NH4+ + OH

В 1 молярному водному розчині амоніаку при 18*С міститься лише 0,4% іонів NH3*H2O, тобто, 1M розчин NH3*H2O дуже розбавлений розчин NH4OH (це означає, чго іонної сполуки NH4OH в чистому вигляді не існує). При додаванні кислоти до розчину гідрату амоніаку утворюються відповідні солі амонію:

2(NH3*H2O) + H2SO4 = (NH4)2SO4 + 2H2O

Водний амоніак застосовують для нейтралізації кислот, для виробництва добрив, як рідке середовище спеціальних розчинів для чищення мідних виробів.

Амоній хлорид (нашатир) NH4Cl отримують з амоніаку і гідроген хлориду або з концентрованого розчину амоніаку і хлоридної кислоти. Розкладається при нагріванні (термічна дисоціація) на амоніак і гідроген хлорид, але при охолодженні суміші NH3 і HCl знову кристалізується в NH4Cl. Застосовують як флюс для пайки (перетворює поверхневі оксиди металів в летючі хлориди і тим самим сприяє споюванню металів), при виготовленні сухих гальванічних елементів, наприклад елемента Лекланше, у виробництві мінеральних добрив, в медицині як слиз-розріджуючий засіб.

Амоній сульфат (NH4)2SO4 виробляють у великих кількостях, його застосовують в мінеральних добривах, при виробництві дріжджів і для вогнезахисного просочування паперу. Промислове отримання амоній сульфату засноване па барботуванні карбон діоксиду через водоамоніачну суміш гіпсу CaSO4*2H2O або ангідриту CaSO4; процес складається з реакцій:

2NH3 + CO2 + H2O = (NH4)2CO3

(NH4)2CO3 + CaSO4 = (NH4)2SO4 + CaCO3

Осідає кальцій карбонат, який відфільтровують, а розчин амоній сульфату випарюють.

Амоній нітрат (амонійна селітра) NH4NO3 отримують з амоніаку і нітратної кислоти. При нагріванні дає нітроген(I) оксид N2O, відомий під назвою “звеселяючий газ”. Застосовують як компонент добрив і вибухових речовин, наприклад донаріта, що має склад 55% NH4NO3, 22% нітрогліцерину, 10% тринітротолуолу, 10% NaNO3, 1% колоксиліну (динітрат целюлози), решта – деревне борошно та Fe2O3.

Амоній гідрокарбонат NH4HCO3 отримують з суміші NH3 + CO2 + H2O. Технічна сіль завжди містить домішки амоній карбаміната NH2COONH4. При нагріванні легко розкладається на вихідні продукти його виробництва, тому амоній гідрокарбонат необхідно зберігати в закритій посудині. Застосовують як хімічний розпушувач тіста.