Астат At передбачений Д.І. Менделєєвим. В 1940 році штучно отриманий ізотоп астату 211At, шляхом опромінення вісмуту α-частинками (Д. Корсон Каліфорнійський університет в Берклі).

Поширення астату в природі. Астат – надзвичайно рідкісний хімічний елемент, найменш поширений з усіх хімічних елементів на Землі. Аж до середини ХХ століття, астат не могли виявити в природі (було чутно лише окремі, непідтверджені роботи, про виявлення At). Різні джерела дають різні цифри про вміст астату на Землі. У загальному випадку, астату на Землі міститься від 1 до 30 грам.

Фізіологічна дія астату. Зважаючи на малий вміст астату в земній корі, відчутного впливу на живі організми природний астат не має. Експерименти, які проводили з штучно отриманим астатом показали, що астат радіотоксичний, подібно йоду, може накопичуватися в щитовидній залозі і печінці.

Перспективним є використання астату в радіотерапії.

Штучним шляхом отримані астатовані протеїни, біомолекули, лімфоцити.

Отримання астату. Штучно отримують ізотопи астату шляхом опромінення вісмуту або торію α-частинками з подальшим відділенням астату.

Властивості астату. Астат – короткоживучий радіоактивний елемент, період напіврозпаду якого 210At дорівнює 8,3 години. Астат являє собою тверду речовину темно-синього (чорно-синього) кольору.

За хімічними властивостями астат подібний до йоду та полонію.

З металами астат утворює сполуки в яких проявляє ступінь окиснення -I, наприклад аргентум(I) астатід AgAt або натрій астатід NaAt. Астат може окиснюватися до ступені окиснення +V утворюючи сполуки подібні иодатам, наприклад аргентум(I) астатат ​​AgAtO3.

З розчинів астат витісняється цинком. Астат утворює сульфіди, подібно металам. Реагує з йодом і бромом, утворюючи астат йодид AtI і астат бромід AtBr.

У водних розчинах астат реагує з воднем, з утворенням вкрай нестійкого гідроген астатиду AtH. У водному розчині, при дисоціації AtH існують не тільки іони оксонию H3O+, а подібні до них AtH2O+.

З огляду на надзвичайно незначні кількості астату, добре вивчити його властивості практично важко.