З безлічі способів подання Періодичної системи хімічних елементів основними і найбільш поширеними є короткопериодна форма і довгоперіодна форма. Вони взаємно доповнюють одна одну і в цілому ідентичні.

Короткоперіодна форма..
Довгоперіодна форма..

Періодична система містить сім періодів (1 – 7) – горизонтальних послідовностей елементів, розташованих по зростанню порядкового номера. В системі довгоперіодної форми кожному періоду відповідає одна горизонталь, а в системі короткоперіодної форми період, починаючи з четвертого розділений приблизно навпіл. Так, четвертий період в короткоперіодній формі складається з однієї горизонталі, і містить елементи калій-нікол, і другої горизонталі з елементами купрум-криптон.

Кожен період містить певну кількість елементів:

1 період (1 малий період) – 2 елементи
2 період (2 малий період) – 8 елементів
3 період (3 малий період) – 8 елементів
4 період (1 великий період) – 18 елементів
5 період (2 великий період) – 18 елементів
6 період (3 великий період) – 32 елемента
7 період (4 великий період) – не закінчений

Назви періодів, зазначені в дужках, зустрічаються в літературі до 1980 року.

Вертикальні стовпці в Періодичній системі називаються групами елементів.

Група – вертикальна послідовність елементів в Періодичній системі, які мають однотипну електронну конфігурацію і подібні хімічні властивості.

Періодична система містить 16 груп. У короткопериодному варіанті групи, що містять 5 елементів (або більше), називаються головними, а решта груп (що починаються з 4 періоду) – побічними.

У короткоперіодному варіанті головна група і побічна група, яка відповідає головній за місцем розташування позначені номерами груп (римські цифри) – від I до VIII. У деяких варіантах довгоперіодної системи головні групи позначаються римською цифрою і буквою A – IA – VIIIA, а побічні групи – римською цифрою і буквою Б – ІБ – VIIIБ.

Елементи деяких груп отримали власні групові назви:

Елементи IА групи (Li – Fr) – лужні елементи
Елементи ІІА групи (Ca – Ra) – лужноземельні елементи
Елементи VIа групи (O – Po) – халькогени
Елементи VIIа групи (F – At) – галогени
Елементи VIIIа групи (Ne – Rn) – благородні гази
Елементи ІІІБ групи (La – Lu) – лантаноїди
Елементи ІІІБ групи (Ac – Lr) – актиноїди

Серед елементів VIIIБ групи, розділеної на тріади (Fe-Co-Ni, Ru-Rh-Pd, Os-Ir-Pt) розрізняють сімейство феруму (Fe-Co-Ni) і сімейство платини (Ru-Rh-Pd, Os-Ir -Pt).

У старій хімічної літературі часто вживалися назви груп по першим їх елементам, тобто IIА група – група берилію, IIБ група – група цинку. Однак використання цих назв неправомірно, оскільки винесені в назву всієї групи елементи (берилій, цинк) найбільш відмінні за хімічними властивостями від інших елементів цих груп.

У Періодичній системі будь-якої форми для кожного елемента вказується його символ і порядковий номер, а якщо дозволяє місце, то наводиться назва елемента і значення відносної атомної маси. Координатами положення елемента в Періодичній системі є номер періоду і номер групи: наприклад, елемент з координатами 3, VIА – це елемент сульфур S з порядковим номером 16.