Осмій

Осмій Os відкритий в 1804 році (Теннант, Англія). В природі осмій зустрічається в платинових рудах у вигляді нерозчинного в царській водці сплаву осміріду (52% Ir, 27% Os, 10% Pt, 6% Ru, 1,5% Rb). Осмій – блакитно-білий, тугоплавкий, дуже твердий і крихкий метал. Порошкоподібний осмій окиснюється концентрованою нітратною кислотою і киснем повітря, при цьому утворюється осмій(VIII) оксид OsO4 – світло-жовті летючі кристали, з температурою плавлення 40*С. Пари OsO4 подразнюють очі та шкіру. Оксид OsO4 відновлюється до осмій(IV) оксиду OsO2.

Іридій

Іридій Ir виявлений в 1804 році (Теннант, Англія). В природі зустрічається в платинових рудах в складі сплаву осміріду. Іридій – сріблясто-білий, дуже твердий, крихкий метал. Найважчий з усіх металів. Не реагує ні з якими кислотами, навіть з царською водкою. Застосовують як компонент сплаву, з якого виготовляють наконечники пір’я авторучок, і як лугуючу добавку до платини, яка підвищує її твердість.

Платина

Платина Pt відома з найдавніших часів, перший докладний опис платини з’явився в Європі в 1748 році (де Уллоа, Іспанія). Метал платина отриманий в 1803 році (Волластон, Англія).

Фізичні властивості платини і хімічні властивості платини