Для елементів головних груп (А-груп) число зовнішніх електронів у їх атомів визначається номером групи. Зовнішні електрони атомів елементів А-груп одночасно є їх валентними електронами, тому існує певний зв’язок між номером А-групи і найвищою валентністю елементів цих груп. Йдеться про стехіометричні валентності, найвище значення якої для елементів А-груп, як правило, дорівнює номеру групи, але можливі і більш низькі значення:

Група
Валентність
1
IIА
2
IIIА
3
IVА
4
2
5
3
VIА
6
4
2
VIIА
7
5
3
1

Елементи груп IVА – VIIА можуть мати кілька значень валентності, причому, як правило, валентність зменшується поступово на 2 одиниці. Така зміна валентності пояснюється тим, що в утворенні хімічного зв’язку електрони беруть участь попарно, чим і зумовлено розподіл валентних електронів навколо атомів.

Елементи А-груп в сполуках з оксигеном проявляють, як правило, найвище значення валентності, а в сполуках з гідрогеном найвища валентність досягається тільки для елементів груп IА – IVА; для елементів груп VА – VIIА їх валентність в сполуках з гідрогеном зменшується від 3 до 1. З цього правила найважливіші виключення складають: оксиген (VIа група) завжди двовалентний, флуор (VIIIа група) завжди одновалентний.

До 1962 року елементи VIIIА групи – благородні гази – вважалися абсолютно нереакційноздатними і тому нульвалентними, а саму VIIIА групу називали нульовою головною групою. Пізніше інертність деяких благородних газів (Kr, Xe, Rn) була подолана: отримано багато сполук, особливо для ксенону, в яких цей елемент проявляє значення валентності по оксигену 8 (найвища валентність), 6, 4, 2, як це і повинно бути у елемента VIIIА групи.

На відміну від елементів головних груп елементи побічних груп (Б-груп) в більшості сполук не проявляють найвищу валентність, що дорівнює номеру групи, а в окремих сполуках вона, навпаки, перевищує номер групи, наприклад в сполуках купруму і ауруму. В цілому перехідні елементи проявляють велику різноманітність хімічних властивостей в утворених ними сполуках і, отже, мають великий набір різних валентностей.