Вольфрам W виділено вперше як оксид WO3 з мінералу шеєліту в 1781 році (Шеєле, Швеція); в стані металу отримано в 1783 році (брати Д’Ельхуяр, Іспанія). Деякі руди вольфраму відомі з доби середньовіччя.

Поширення вольфраму в природі. Вольфрам рідкісний метал; утворює ряд мінералів.

Мінерали вольфраму: вольфраміт (Mn, Fe)WO4; шеєліт (тунгстейн) CaWO4; штольцит PbWO4.

Властивості вольфраму. Вольфрам – сірий порошок; отримують відновленням WO3 воднем. У компактному стані, вольфрам – сріблясто-білий, блискучий важкий метал, стійкий на повітрі. Має найбільшу температуру плавлення з усіх металів – 3410*С. Не реагує майже ні з якими кислотами, погано реагує з сумішшю нітратної і флуоридної кислот.

Застосування вольфраму. Вольфрам – матеріал для виготовлення спіралей ламп розжарювання, переривників системи запалювання карбюраторних двигунів, анодів рентгенівських апаратів і катодів для електронно-променевого і плазмового зварювання; зазначені вироби виготовляють методом порошкової металургії. Сплав ферровольфрам (80% W) використовують для виробництва твердих, еластичних і стійких до розтягування вольфрамових сталей. Так звані швидкорізальні вольфрамові сталі (15-18% W, 2-5% Cr, 0,6 0,8% C) не розм’якшуються навіть при температурі червоного розжарювання.

Сполуки вольфраму

Стійкі сполуки вольфраму в ступені окиснення (+VI); відомі сполуки вольфраму в ступенях окиснення від (+II) до (+V).

Вольфрам(VI) оксид WO3 – яскраво-жовтий порошок, з температурою плавлення 1200*С. З водою не реагує, в лужному розчині переходить в безбарвні вольфрамати(VI), наприклад натрій вольфрамат Na2WO4. При підкисленні розчинів вольфраматів утворюється білий осад, який жовтіє при нагріванні полігідрат WO3*nH2O (вольфрамова кислота H2WO4); при надлишку кислоти полігідрат в розчин не переходить (на відміну від MoO3*nH2O).

Карбід вольфраму WC (раніше вважали, що його формула W2C) – сірий дуже твердий порошок, при спіканні якого з кобальтом утворюється дуже твердий металокерамічний сплав победіт, застосовуваний для виготовлення швидкорізальних і інших інструментів, ниток розжарювання і фильєр для волочіння інших металів.