Елемент гідроген: символ H, порядковий номер 1, відносна атомна маса 1,008 а.о.м.

Ступінь окиснення гідрогену в складних сполуках (+I), зустрічається (-I).

Відкриття гідрогену. Гідроген вперше отриманий в 1766 році (Кавендіш, Англія), зарахований до хімічних елементів в 1783 році (Лавуазьє, Франція).

Ізотопи гідрогену:

  1. 1H – протій (легкий гідроген; 99,985%)
  2. 2H (D) – дейтерій (важкий гідроген; 0,015%)
  3. 3H (T) – тритій (надважкий гідроген; на Землі його міститься близько 2 кілограм).

Поширення в природі. Гідроген – найбільш поширений хімічний елемент в космосі (зірки, міжзоряне середовище, туманності, великі планети – Юпітер, Сатурн), до складу космічної матерії входить 63% H, 36% He і 1% інших елементів. На Землі гідроген зустрічається головним чином в хімічно зв’язаному вигляді (вода, живі організми, нафта, вугілля, мінерали); в складі стратосфери є частково іонізований вільний гідроген. У земній корі до глибини 17 кілометрів вміст гідрогену становить 1,4% (мас.) або 17% (мол.).

Положення гідрогену в Періодичної системи. Відповідно до сучасних уявлень елемент гідроген H (електронна формула 1s1) не відноситься ні до якої групи, а є елементом першого періоду або просто першим елементом Періодичної системи. Не можна визнати абсолютно повну схожість властивостей гідрогену з властивостями лужних металів (IA група Періодичної системи елементів) або з галогенами VIIA групи. Тому розміщення елементу H в IA або VIIA групі повинно вважатися умовним.