В неорганічній хімії величезна кількість хімічних реакцій, кожна з яких індивідуальна, оскільки в ній беруть участь конкретні речовини з притаманними їм хімічними властивостями. Разом з тим, хімічні реакції мають багато спільних ознак, що дозволяє їх об’єднати в кілька типів.

Критерії класифікації хімічних реакцій:

  1. Агрегатний стан реагентів (реакції в газовій фазі, реакції в розчині, твердофазні реакції, реакції між речовинами в різних агрегатних станах);
  2. Вид реагують частинок (молекулярні хімічні реакції, іонні хімічні реакції, радикальні хімічні реакції);
  3. Вид частинок, які приймають участь в хімічній реакції (окино-відновні реакції з переносом електронів, кислотно-основні реакції з переносом протонів, реакції утворення і руйнування комплексів з переносом іонів і молекул, реакції утворення і руйнування іонних кристалів);
  4. Вид джерела енергії (термохімічні реакції, фотохімічні реакції, електрохімічні реакції);

Можливі й інші способи класифікації реакцій.

Основні типи хімічних реакцій в неорганічній хімії:

  • Іонні хімічні реакції;
  • Окисно-відновні хімічні реакції (Red-Ox реакції);
  • Кислотно-основні хімічні реакції;
  • Електрохімічні реакції.

Основні характерні ознаки хімічних реакцій.

Газові реакції протікають між газоподібними речовинами, що складаються з молекул. Такі хімічні реакції характерні як для неорганічної хімії, так і для органічної хімії.

Реакції в розчині є найбільш поширеними хімічними процесами. Хімічні реакції у водному розчині суттєво переважають над реакціями в неводних розчинах. Такі реакції протікають за участю іонів, в тому числі і комплексних іонів.

Твердофазні реакції полягають в протіканні хімічних процесів між частинками, які знаходяться у твердій фазі. Наприклад, твердофазні хімічні реакції лежать в основі процесу відпалу доменного чавуну, а також в процесах старіння і термічного загартування сталі.

Іонні реакції протікають між іонами і є найбільш типовими для неорганічної хімії.

Молекулярні реакції мають велике значення в органічній хімії; вони зустрічаються і в неорганічній хімії, наприклад синтез амоніаку.

Радикальні реакції і молекулярні реакції, притаманні органічній хімії.

Окисно-відновні (Red-Ox) реакції і кислотно-основні реакції супроводжуються перенесенням елементарних частинок – електрона і протона відповідно.

Реакції утворення і руйнування комплексів і іонних кристалів супроводжуються перенесенням хімічних частинок (іонів, молекул). Такі реакції характерні для неорганічної хімії. Утворення комплексів відбувається у водному розчині шляхом координації лігандів (іонів, молекул) навколо центрального атома. Руйнування кристалічної решітки може відбуватися при плавленні речовини або її розчиненні у відповідному розчиннику, найчастіше розчинником є вода. Утворення кристалічної решітки відбувається в результаті кристалізації з розчину або з розплаву.

Термохімічні реакції протікають при при нагріванні; в широкому сенсі, термохімічні реакції – це хімічні реакції, які супроводжуються екзотермічним або ендотермічним ефектом.

Фотохімічні реакції відбуваються під впливом світлової енергії або супроводжуються виділенням світлової енергії. Прикладами фотохімічних реакцій, що проходять з поглинанням світлової енергії, є фотосинтез в зелених рослинах, приєднання хлору до бензену з утворенням гексахлорциклогексану і сульфохлорування алканів при отриманні алкілсульфонатів. Прикладом фотохімічної реакції, яка протікає з виділенням світла можуть бути реакції горіння і хемілюмінесцентні реакції (хімічне світіння – хемілюмінесценція люмінола при його окисненні).

Електрохімічні реакції відбуваються під впливом електричної енергії або самі є джерелом електричної енергії. Поряд з термохімічними реакціями вони мають велике промислове значення і є предметом особливого розділу хімії під назвою Електрохімія.