Рубідій Rb і цезій Cs виявлені в 1860-1861 роках німецькими вченими Бунзеном і Кирхгофом за допомогою спектрального аналізу (темно-червона лінія для Rb, світло-блакитна для Cs) у воді мінерального джерела.

Францій Fr виявлений в продуктах радіоактивного розпаду актинію в 1939 році (Пере, Франція).

Поширення в природі. Рубідій і цезій – супутники калію у воді мінеральних джерел, соляних пластах і мінералах. Вміст цих елементів незначний. Наприклад, карналіт містить 0,015-0,040% Rb, вміст цезію ще менший. Єдиним і дуже рідкісним мінералом цезію є полуціт CsAl(Si2O6).

Отримання. Рубідій і цезій отримують з хлоридів або дихроматів нагріванням з кальцієм (магнієм, цирконієм) в вакуумі або електролізом розплаву солей.

Властивості. Рубідій і цезій дуже активні метали. На повітрі миттєво покриваються оксидною плівкою сірого кольору; великі шматки металів самозаймаються на повітрі за кілька секунд. З водою відбувається вибухоподібна реакція, що супроводжується сильним розігріванням металу до розпеченого стану.

Цезій з усіх стабільних (нерадіоактивних) простих речовин має найбільший атомний об’єм. Атоми рубідію і цезію під впливом світла випускають електрони – фотоелектричний ефект.

Сполуки рубідію і цезію за властивостями багато в чому схожі зі сполуками калію.

Францій Fr – радіоактивний елемент, найбільш стійкий ізотоп 223Fr (період напіврозпаду 22 хв.). Властивості франція і його сполук мало вивчені.

Застосування. Цезій використовується в фотоелементах (у вигляді сплавів Ag/Ag2O/Cs, Cs2O/Sb-Cs) і джерелах інфрачервоного випромінювання. Нуклід цезій-137 замінює кобальт-60 в медичних джерелах випромінювання. Рубідій застосовується тільки при проведенні науково-дослідних робіт.