Хімічний елемент ферум Fe; ступені окиснення (+III), (+II) і (+VI). Залізо – метал, відомий з глибокої давнини ( “залізний вік”, початок якого відноситься до першого тисячоліття до н.е.).

Поширення феруму в природі. Ферум – четвертий елемент за поширенністю на Землі і найбільш поширений з важких металів. Існує гіпотеза, що земне ядро ​​складається зі сплаву феруму з ніколем. В природі ферум знаходиться у зв’язаному вигляді: входить до складу гірських порід, а також міститься в живих організмах. Тільки метеорити являють собою самородне залізо. До складу вод мінеральних джерел входять ферум(II) сульфат FeSO4 і ферум(II) гідрокарбонат Fe(HCO3)2; вміст феруму в воді може досягати 100 мг/дм3.

Мінерали феруму:

Оксиди: магнетит (магнітний залізняк) (FeIIFeIII2)O4; гематит (червоний залізняк) Fe2O3; лимоніт (бурий залізняк) Fe2O3*nH2O.

Карбонат: сидерит (залізний шпат) FeCO3.

Сульфіди: пірит (залізний колчедан, сірчаний колчедан) FeS2; піротин (магнітний колчедан) Fe0,877S.

Силікати: олівін (Mg, Fe)2SiO4 і ін.

Фізіологічна дія феруму. Сполуки феруму життєво важливі для всіх організмів. При нестачі феруму рослини не утворюють хлорофілу, втрачають можливість асимілювати CO2 і хворіють хлорозом. В тваринних організмах гемоглобін – ферумвмісний червоний пігмент крові – здійснює транспорт оксигену від органів дихання до тканин, бере участь в перенесенні карбон діоксиду від тканин до органів дихання.

Ферментицитохроми, каталаза і пероксидаза, містять сполуки феруму.

В організмі дорослої людини міститься 4-5 г. феруму, з них 65% Fe знаходиться в крові. За допомогою ферумвмісного білка феритину ферум накопичується в печінці, кістковому мозку і селезінці. Плазма крові, молоко і яєчний білок містять складний білок трансферин, який бере участь в перенесенні іонів ферум(III).

Отримання феруму (заліза).

  1. Відновлення оксидів феруму алюмінієм (термітний спосіб) або воднем:

Fe2O3 + 2Al = 2Fe + Al2O3

Fe2O3 + 2H2 = 2Fe + 3H2O

  1. Термічне розкладання ферум пентакарбонілу:

[Fe(CO)5] = Fe + 5CO

Фізичні властивості заліза. Сріблясто-білий, пластичний, відносно м’який метал. Розм’якшується при червоному калі і в цьому стані добре піддається зварюванню, прокатці і куванню. При температурі нижче 768*С залізо має феромагнітні властивості, але не має залишкового магнетизму, тобто, при видаленні магнітного поля залізо перестає проявляти магнітні властивості.

Хімічні властивості феруму (заліза). У вологому повітрі залізо окислюється (іржавіє), при цьому утворюються (FeIIFeIII2)O4 і FeO(OH). Через пухкість іржі залізо не захищене від подальшого окиснення. При прожарюванні заліза на повітрі з’являється шар окалини (FeIIFeIII2)O4. З розведеними кислотами-неокиснювачами утворюються солі феруму(II); в концентрованій нітратній кислоті поверхня заліза пассивируется, але при кип’ятінні залізо переходить в розчин з виділенням нітрозних газів (головним чином NO2) і утворенням ферум(III) нітрату. Залізо не розчиняється в охолоджених розчинах лугів, але при кип’ятінні в лужних розчинах поверхневий шар заліза руйнується і метал забарвлюється в чорно-бурий колір.

Застосування феруму (заліза). Чисте залізо йде на виготовлення сердечників трансформаторів і електромагнітів, а також використовується у виробництві спеціальних сплавів.

Захист заліза від корозії.

  1. Нанесення металевих покриттів методами гальванічного нікелювання, цинкування, кадміювання, лудіння і хромування, а також гарячого цинкування і лудіння шляхом занурення виробів в розплавлений метал.
  2. Нанесення неметалевих покриттів з використанням емалей, лаків, масел і жирів.
  3. Створення захисних шарів при короткочасному і м’якому окисненні, наприклад формування чорно-бурого шару (FeIIFeIII2)O4 при кип’ятінні в лужному розчині нітритів або шару ферум(III) ортофосфату при фосфатуванні шляхом занурення виробу в розчини цинк(II) дигідрофосфату або манган(II) дигідрофосфату, що містять різні добавки (нітрити та ін.).
  4. Електрохімічний протекторний захист від корозії з застосуванням протекторних анодів з цинку або магнію – використовується для захисту корпусів суден, трубопроводів нафтопродуктів та ін.

Сполуки феруму

Сполуки феруму(II), у вигляді кристалогідратів мають зелений колір, на повітрі легко переходять, особливо в лужному середовищі, в сполуки ферум(III), забарвлені в жовтий колір. Перехід ферум(II) в ферум(III) прискорюється такими окиснювачами, як гідроген пероксид і гаряча нітратна кислота. Навпаки, сполуки ферум(III) важко відновлюються до сполук ферум(II). Реакцію відновлення можна провести при струшуванні розчину солі ферум(III) з дрібною залізною тирсою, наприклад:

2FeCl3 + Fe = 3FeCl2

Сполуки ферум(VI), наприклад червоний барій феррат BaFeO4 – дуже нестійкі (сильні окислювачі).

Ферум оксиди

Ферум(II) оксид FeO – чорний порошок.

Диферум(III)-ферум(II) оксид (FeIIFeIII2)O4 зустрічається в природі як мінерал магнетит, утворюється як окалина при куванні заліза, є продуктом згоряння залізної тирси на повітрі; штучно утворюється на поверхні сталевих предметів при спеціальному окисненні сталі (чорніння сталі, вороніння сталі). Зола бурого вугілля (на ТЕЦ) містить до 8% магнетиту, який може бути відділений магнітною сепарацією і використаний в чорній металургії.

Ферум(III) оксид Fe2O3 – червоно-коричневий порошок, великі кристали Fe2O3 мають забарвлення від сірого до чорного, температура плавлення 1565*С. В природі Fe2O3 зустрічається у вигляді мінералу гематиту. Ферум(III) оксид розчиняється при дії кислот з великим виділенням теплоти. Використовується Fe2O3 в термитному зварюванні, як засіб для полірування матеріалу для сталей і скла, як барвник (залізний сурик). Поліморфну модифікацію γ-Fe2O3 використовували для виготовлення носіїв інформації – звуку і зображення в магнітних стрічках.

Ферити – це подвійні оксиди складного складу, які обов’язково містять ферум(III); таким, наприклад, подвійним оксидом є барій ферит складу BaO*6Fe2O3. Ферити отримують керамічним спіканням; ферити використовують як магнітні матеріали.

Ферум гідроксиди

Ферум(II) гідроксид Fe(OH)2 утворюється в водних розчинах солей ферум(II) при додаванні лугів. За відсутності повітря має білий колір, однак на повітрі темніє внаслідок часткового окиснення ферум(II) до ферум(III). В водних розчинах солей ферум(III) утворюється іржаво-коричневий осад полігідрат Fe2O3*nH2O; за певних умов можна отримати ферум(III) метагідроксид FeO(OH) (ферум(III) гідроксид Fe(OH)3 не існує). В надлишку розчину лугів ферум гідроксиди практично не розчиняються.

Ферум пентакарбоніл [Fe(CO)5] – світло-жовта горюча рідина, з температурою плавлення 103*С. Утворюється при підвищеній температурі і підвищеному тиску з тонкодисперсного заліза і карбон(II) оксиду, по при більш високій температурі розкладається. Отруйний.

Ціанокомплекси феруму

Калій гексаціаноферат(II) K4[Fe(CN)6] (жовта кров’яна сіль) існує у вигляді кристалогідрату K4[Fe(CN)6]*3H2O; забарвлений в жовтий колір, розчинний у воді. Утворюється з відпрацьованої маси на газоочисних заводах або з відходів ціанамідного виробництва (відпрацьований ціанідний розплав). Застосовують для приготування червоної кров’яної солі і берлінської лазурі.

Калій гексаціаноферат(III) (червона кров’яна сіль) K3[Fe(CN)6] – червоні кристали, розчиняються у воді з утворенням жовто-зеленого розчину. Утворюється при обробці калій гексаціаноферату(II) газоподібним хлором. Застосовують як відбілювач в кольоровій фотографії і як послаблювач в чорно-білій фотографії, червона кров’яна сіль переводить дрібнодисперсне срібло в сіль – аргентум(I) гексаціаноферат(II) Ag[Fe(CN)6], який легко розчиняється в розчині натрій тіосульфату (в фіксажних ваннах).

Берлінська лазур, або турнбулева синь, утворюється в розчинах солей феруму(II) при додаванні червоної кров’яної солі або з розчинів солей феруму(III) при додаванні жовтої кров’яної солі. Склад берлінської лазурі залежить від умов осадження і змінюється від FeIII4[FeII(CN)6]3 до KFeIII[FeII(CN)6]. Берлінську лазур застосовують як синій пігмент.

Натрій нітропрусид (натрій пентаціанонітрозілійферат(II)) Na2[Fe(NO)+(CN)5] – темно-червоний кристалогідрат, гідратований двома молекулами води, добре розчиняється у воді. Утворюється з калій гексаціаноферату(II), нітратної кислоти і натрій карбонату.

Натрій нітропрусид застосовують як засіб для виявлення розчинених сульфідів (фіолетове забарвлення).

Прусиди – це група комплексних сполук феруму, що містить у внутрішній сфері п’ять ціанолігандів і один інший ліганд.

Ферум(II) сульфат FeSO4 кристалізується з сімома молекулами води. Кристалогідрат FeSO4*7H2O (залізний купорос) – зелені кристали, розчинні у воді, окислюються на повітрі. Застосовують як пестицид і консервант деревини, як компонент електролітів в гальванотехніці, лікарський засіб, м’який відновник, пігмент, джерело отримання інших сполук феруму.

Більш стійкий на повітрі подвійний сульфат феруму, який називають Сіль Мора:

Fe(NH4)2(SO4)2*6H2O або (NH4)2SO4*[Fe(H2O)6]SO4

Ферум(II) сульфід FeS утворюється у вигляді чорного осаду в розчинах солей ферум(II) при додаванні розчину амоній сульфіду: FeS можна синтезувати безпосередньо з простих речовин (Fe + S = FeS).Ферум(II) сульфід застосовують в лабораторії для отримання гідроген сульфіду:

FeS + H2SO4 (розб.) = FeSO4 + H2S

Як реагент можна використовувати 20% хлоридну кислоту (але не кислоти-окиснювачі).

Ферум(III) хлорид FeCl3 кристалізується з водного розчину у вигляді жовтої гігроскопічної маси складу FeCl3*6H2O. Ферум(III) хлорид застосовують для травлення поверхні мідних пластин в гальванопластиці

2FeCl3 + Cu = 2FeCl2 + CuCl2

і як компонент кровозупиняючих засобів.

Ферум(III) тіоціанат Fe(NCS)3*3H2O утворює темно-червоний розчин, є дуже слабким електролітом (ймовірний склад [Fe(H2O)3(NCS)3]).

Амоній-ферум(III) cульфат Fe(NH4)(SO4)2*12H2O (ферумамнонійний галун) – безбарвні, але часто забарвлені в світло-фіолетовий колір (домішки сполук мангану) кристали. Розчиняється у воді з утворенням жовтого розчину (в результаті гідролізу).

Пігменти на основі феруму:

  • залізний жовтий FeO(OH);
  • залізний червоний Fe2O3;
  • залізний чорний (FeIIFeIII2)O4;
  • залізний сурик – природний гематит Fe2O3;
  • охра – природна суміш лимоніту FeO(OH), глини та ін.

Виявлення феруму.

Якісні реакції на солі ферум(III):

  1. Взаємодія з калій тіоціанатом з забарвленням розчину в інтенсивно-червоний колір:

Fe3+ + CNS ⇄ [Fe(CNS)]2+

[Fe(CNS)]2+ + CNS ⇄ [Fe(CNS)3]+

… [Fe(CNS)5]2- + CNS ⇄ [Fe(CNS)6]3-

  1. Взаємодія з калій гексаціанофератом(II) з утворенням інтенсивно-синього осаду берлінської лазурі:

4Fe3+ + 3[Fe(CN)6]4- = Fe4[Fe(CN)6]3

  1. Взаємодія з саліциловою кислотою і її солями в амоніачному розчині, з утворенням винно-червоного забарвлення розчину.

Якісна реакція на солі ферум(II): взаємодія з калій гексаціанофератом(III) калію з утворенням інтенсивно синього осаду турнбулевої сині:

3Fe2+ + 2[Fe(CN)6]3- = Fe3[Fe(CN)6]2

Присутність в розчині Fe2+ можна визначити реакцією з саліциловою кислотою або її солями в амоніачному розчині; в цьому випадку, забарвлення розчину жовте (а не винно-червоне, як у випадку з Fe3+).