Ягода краси.

Обліпиху називають “ягода краси” через високу концентрацію токоферолів і токотриєнолів, відомих під назвою “вітамін Е”.
Кущі обліпихи родом з Гімалаїв. Нині вони широко поширені, ростуть уздовж річок і на прибережних скелях, піщаних дюнах і горах по всій Азії, Північній Америці і в більшій частині Європи, включаючи Британські острови. Дуже часто можна побачити птахів на помаранчевих ягодах обліпихи взимку.

Кущі обліпихи вкриті гострими шипами. Ягоди мають тенденцію лопатися. На смак обліпихові ягоди кислі, тому їх зазвичай не їдять сирими. Проте вони можуть бути використані для приготування варення, пюре та соусів. Сік, що віджимається з ягід змішується з іншими фруктовими соками, щоб зробити його приємним на смак.
Обліпихові ягоди містять безліч поживних речовин. Олія, що видобувається з насіння і м’якоті ягід, насичена вітамінами, такими як вітамін А і вітамін С. Ягоди особливо багаті токоферолами і токотриєнолами. Це група з восьми жиророзчинних антиоксидантних сполук, загальновідомих як вітамін Е. Вітамін також зустрічається в природі в різних джерелах їжі, включаючи горіхи та овочі.
Вітаміни – це органічні сполуки, які потрібні в невеликих кількостях для здорового росту і функціонування тваринного організму, в тому числі і нам, людям. Оскільки вітаміни не можуть бути синтезовані, в організм вітаміни потрапляють з їжею та напоями. Дієтичні антиоксиданти, такі як вітамін Е, пригнічують шкідливі реакції окислення в тканинах тварин.
Токофероли вітаміну Е – це група з чотирьох біциклічних органічних сполук, молекулярні структури яких відрізняються лише кількістю і положеннями метильних груп, прикріплених до одного з кілець – фенольного кільця.
Чотири токотриєнола вітаміну Е мають точно такі ж молекулярні структури, за винятком того, що бічні ланцюги є ненасиченими. Вони мають три подвійні зв’язки.

Найбільш біологічно активним і розповсюдженим з токоферолів є α-токоферол. Він має три метильних групи, приєднані до його фенольного кільця. Сполука має вісім стереоізомерів, тільки один з яких існує в природі.
Антиоксидантні властивості токоферолів і вітаміну Е призвели до численних досліджень їх використання для профілактики і лікування раку, серцево-судинних захворювань, судинної деменції, проблем з очима, таких як вікова дегенерація жовтої плями та інших захворювань і станів.

Були подібні дослідження і про вплив на здоров’я обліпихи. Звіт опублікований Міністерством сільського господарства, продовольства та рибальства в Британській Колумбії, Канада, зазначає, що: “Лікарське використання обліпихи добре задокументоване в Азії та Європі. В деяких країнах, олія обліпихи затверджена для клінічного використання. У Китаї вона була офіційно внесена до списку “Фармакопеї” ще в 1977 році. У цих країнах було розроблено більше десяти різних лікарських засобів на основі обліпихи.”
Незалежний інформаційний медичний сайт “Drugs” зазначає наступне використання обліпихи: “Численні фармакологічні ефекти зафіксовані в науковій літературі, включають антимікробну дію, антиульцерогенну, антиоксидантну, протиракову, радіопротекторну активність, агрегацію тромбоцитів, ураження печінки, серцево-судинні фактори ризику і вплив на шкіру та слизову оболонку. ‘ Щодо побічних ефектів використання обліпихи, то зазначений сайт стверджує: “Побічні ефекти від використання обліпихи в якості лікарського засобу не виявлені”.
З цих причин ягоди іноді називають “чарівним плодом” та “ягодами краси”, оскільки вважають, що вони уповільнюють процеси старіння і покращують стан шкіри.

Обговорення, запитання, спілкування на Форум Хіміків