Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

спілкування Хіміків про Життя
Відповісти
Techemy
Site Admin
Повідомлень: 123
З нами з: 17 березня 2019, 14:12
Контактна інформація:

Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Techemy » 09 червня 2019, 19:04

Сьогодні, 9 червня, Біля села Збажівка Вінницької області перекинувся автомобіль, який перевозив цілу тону небезпечних інсектицидів "Нурал Б". Частина інсектицидів потрапила у місцеву річку Рось, з якої постачається вода до Білої Церкви і по району.

За інформацією пресслужби Білоцерківської районної адміністрації, отрута за 10-12 годин досягне Білоцерківщини. У Білій Церкві сьогодні о 23:00 відключать воду. Водопостачання відновиться після проведення досліджень води і визначення ступені небезпеки для здоров'я людей.

На території Погребищенського району вже загинула риба та інші представники флори водойми. В акваторії річки заборонено ловити рибу, купатися, випасати худобу.

Чи оговтається природа від даної екологічної катастрофи, чи вплине інсектицид на здоров'я людей, яких наслідків можна очікувати, які заходи варто здійснити, щоб зменшити наслідки забруднення?.. Всі ці питання виможете обговорити в цій темі. Також, задавайте ваші питання з приводу даного екологічного забруднення хімікам.

Sitalin
Повідомлень: 80
З нами з: 26 березня 2019, 18:03

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Sitalin » 09 червня 2019, 21:39

Кажуть "Нурал Б" не було. Були добрива.

Зображення

Techemy
Site Admin
Повідомлень: 123
З нами з: 17 березня 2019, 14:12
Контактна інформація:

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Techemy » 10 червня 2019, 21:21

Лабораторні дослідження виконувалися методом газової хроматографії за 131 показником, з них – 13 відносяться до категорії пріоритетних згідно Водної Рамкової Директиви ЄС 2000/60/ЄС. Перевищень нормативних концентрацій, встановлених ДСТУ 4808:2007 "Джерела централізованого питного водопостачання", та екологічних нормативів якості не виявлено.
Риба подохла, а перевищення нормативних концентрацій не виявлено. Дивно.

Sitalin
Повідомлень: 80
З нами з: 26 березня 2019, 18:03

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Sitalin » 10 червня 2019, 21:42

Та не дуже і дивно, у нас завжди так... Подивимось що люди скажуть.

Sitalin
Повідомлень: 80
З нами з: 26 березня 2019, 18:03

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Sitalin » 11 червня 2019, 07:59

Державне агентство водних ресурсів України
Оперативно про забруднення річки Рось
(станом на 10.06.2019)

- Як раніше інформувало Держводагентство 9 червня в результаті ДТП автомобіль, що перевозив гербіциди та стимулятори росту для сільгоспрослин, перекинувся на березі ставка на р. Супрунка (притока р.Рось) в с. Збаржівка Поргебищенського району Вінницької області.
- За попередніми даними до водойми на струмку, що впадає у р. Рось на 60 км, потрапило близько 800 л речовини (десять видів хімічних інсектицидів).
- ДСНС Погребищенського району Вінницької області проводяться заходи з ліквідації наслідків розливу отруйних хімічних речовин у р. Рось.
- Проводиться вапнування ставка, до якого потрапили отруйні речовини та Косівського водосховища що на Київщині.
- Водогосподарськими організаціями надано рекомендації водокористувачам та органам місцевої влади щодо дій у таких умовах, попереджено про обмеження загального водокористування на водних об'єктах, розташованих нижче за течією.
- Для зменшення концентрації забруднюючих речовин водогосподарниками розробляється спеціальний режим роботи Верхнього Білоцерківського водосховища по форсуванню рівня води з послідуючою промивкою водосховища.
- Розробляються режими роботи водних об’єктів, розташованих на притоках річки Рось вище Верхнього Білоцерківського водосховища, для поповнення його запасів після промивки.
- Разом з тим, 10 червня о 8 годині відбулася нарада у Білоцерківській міській раді з організації заходів з попередження можливої шкідливої дії інсектицидів на водні об’єкти Білоцерківщини та вцілому життєдіяльність м. Біла Церква.
- За координації Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось, ТОВ «Білоцерківвода» вранці 10 червня були відібрані проби води з р. Рось у трьох локаціях: у верхів’ї та пониззі Косівського водосховища та на водозаборі міста Біла Церква (Верхнє білоцерківське водосховище).
- Проби води передано до лабораторії Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки МОЗ України. Перші результати проведених вимірювань будуть повідомлені після 17 години 10 червня.
Оперативна інформація про забруднення річки Рось станом на 19 годину 10 червня 2019 року

- Відомі результати якості води у р. Рось.

- Проби води, які були відібрані в районі питного водозабору м. Біла Церква, досліджувались Науковим центром превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки МОЗ України на вміст забруднюючих речовин, зокрема, пестицидів, які потрапили у притоку р. Рось.

- Лабораторні дослідження виконувалися методом газової хроматографії за 131 показником, з них – 13 відносяться до категорії пріоритетних згідно Водної Рамкової Директиви ЄС 2000/60/ЄС.

- Перевищень нормативних концентрацій, встановлених ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання», та екологічних нормативів якості (Методика віднесення масиву поверхневих вод до одного з класів екологічного та хімічного станів масиву поверхневих вод, а також віднесення штучного або істотно зміненого масиву поверхневих вод до одного з класів екологічного потенціалу штучного або істотно зміненого масиву поверхневих вод, затвердженої наказом Мінприроди від 14.01.2019 № 5), не виявлено.

- Концентрація хлорпірифосу, який є основним діючим компонентом інсектициду Нурел Д, виявлена в межах 0,016+-0,002 мкг/ дм3, що не перевищує екологічний норматив якості 0,1 мкг/дм3.

- Як раніше інформувало Держводагентство, 9 червня в результаті ДТП автомобіль, що перевозив гербіциди та стимулятори росту для сільгоспрослин, перекинувся на березі ставка «Панський». У результаті відбулося забруднення р. Супрунка в с. Збаржівка Поргебищенського району Вінницької області, яка є притокою річки Рось.
Водопостачання Білої Церкви та Умані відновлено

Сьогодні, 10 червня о 19 годині відбулося засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

На основі результатів аналізів якості води було прийнято рішення про відновлення водопостачання міст Біла Церква та Умань.

Також поновлено водопостачання смт Миронівка та міста Богуслав.

Miroslava
Повідомлень: 5
З нами з: 10 червня 2019, 23:02

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Miroslava » 11 червня 2019, 10:51

Можливо, це було зроблено навмисно.

Sitalin
Повідомлень: 80
З нами з: 26 березня 2019, 18:03

Re: Екологічна аварія на річці Рось - інсектицид "Нурал Б" і його вплив на довкілля

Повідомлення Sitalin » 12 червня 2019, 19:36

У Державній екологічній інспекції оголосили останні результати досліджень проб, відібраних у річці Рось.

Суттєвого забруднення не виявили, та використовувати воду не радять. Вміст шкідливих речовин, кажуть, в межах норми, та людей все одно просять утриматися від купання, вилову риби й вигулу на березі худоб.

Аналізи з річки й ставу у Збаржівці, де й стався інцидент, відбирають щодня. Проби, окрім іншого, відправили до спеціалізованих лабораторій інших міст.

"За результатами досліджень концентрації шкідливих речовин не встановлено. Ми відібрали аналізи і направили їх до Харкова. Будемо чекати. Небезпеки для водозабору немає", - зазначив заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук.
Так концентрації шкідливих речовин не встановлено, чи встановлено, але вона в межах норми?

Відповісти