Як відрізнити золото від міді за допомогою йоду?

побутові питання Хімії
Відповісти
Techemy
Site Admin
Повідомлень: 123
З нами з: 17 березня 2019, 14:12
Контактна інформація:

Як відрізнити золото від міді за допомогою йоду?

Повідомлення Techemy » 24 березня 2019, 18:40

Як відрізнити золото від сплаву на основі міді за допомогою аптечного спиртового розчину йоду?

Нанесіть краплю розчину йоду на поверхню зразка і спостерігайте за зміною кольору краплі.

Якщо колір йоду не змінився і залишається темно коричневим або навіть чорним після осушування, це означає, що метал не вступив в хімічну реакцію з йодом, отже це достатньо інертний метал і ймовірно це золото.

Якщо колір краплі йоду швидко знебарвлюється, навіть до того, як висохне крапля, це означає, що метал сплаву реагуе з йодом:

Me^0 + I2 = Me^2+ + 2I^-

В реакціях металів з йодом, метали ведуть себе як відновники, а кристалічний йод - окисник. Метали, які входять до складу мідного сплаву (мідь, цинк, олово, залізо, тощо), віддають атомам йоду електрони, відновлюючи їх. Внаслідок хімічної реакції утворюються солі йодиди металів, які зазвичай мають світлий колір.

Посилання на відео, в якому спостерігаються зміни кольору краплі йоду на золоті і на мідному сплаві:

Підпиcка на youtube канал Techemy

Визначення золото чи мідь за допомогою нітратної кислоти не зручний метод. Купити нітратну кислоту складно. Хімічна реакція нітратної кислоти з міддю відбувається з виділенням небезпечного, токсичного нітроген(IV) оксиду і розбризкуванням нітратної кислоти внаслідок утворення бульбашок, є небезпека потрапляння газу в дихальні шляхи, а крапель нітратної кислоти на шкіру. Крім небезпеки для здоров'я, використання нітратної кислоти може суттєво пошкодити досліджуваний зразок внаслідок його розчинення в нітратній кислоті.

Спиртовий розчин йоду безпечний і доступний в будь-якій аптеці.

Відповісти