Амінокислоти і імунітет

статті і замітки зі старих журналів і книг
Відповісти
Techemy
Site Admin
Повідомлень: 123
З нами з: 17 березня 2019, 14:12
Контактна інформація:

Амінокислоти і імунітет

Повідомлення Techemy » 07 червня 2019, 18:49

Вчені все глибше занурюються в будову захисних сил організму, в його імунну систему. Зокрема, дуже цікавим є питання про те, як активызуэться активність імунітету, що саме змушує організм при появі "чужака" виробляти антитіла. Відомо, що таку дію має ряд пептидів - природних білків. Але ж пептиди, як і всі білки, складаються з амінокислот, можливо, амінокислоти і самі по собі мають здатність стимулювати імунітет?

Щоб відповісти на це питання, вчені провели спеціальне дослідження. Піддослідним тваринам вводили різні амінокислоти і потім визначали, які з них прискорюють перетворення клітин кісткового мозку в Т-лімфоцити і які збільшують утворення антитіл у відповідь на появу чужинця.

З'ясувалося, що з двадцяти досліджених амінокислот дев'ять мають здатність прискорювати виробництво Т-лімфоцитів - це аспаргіновая кислота, аспарагін, глутамінова кислота, цистеїн, серин, треонін, триптофан, аланін і валін. Вони ж підсилюють і імунну відповідь - вироблення антитіл. Своєрідним лідером в обох цих процесах виявилася аспаргіновая кислота. Зокрема, вироблення антитіл вона (в порівнянні з контролем) збільшує більш ніж в півтора рази.

Вчені проаналізували первинні структури багатьох біологічно активних пептидів і виявили, що стимулюють імунітет амінокислоти присутні переважно в імуноактивних пептидах тимусу, високим є їх вміст і в головному мозку.

Результати цих досліджень мають важливе значення для розуміння механізмів імунітету і регуляції гомеостазу організму в цілому, а також, можуть бути використані і в медичній практиці.

1986 рік

Відповісти