Азот, фосфор і тала вода

статті і замітки зі старих журналів і книг
Відповісти
Techemy
Site Admin
Повідомлень: 123
З нами з: 17 березня 2019, 14:12
Контактна інформація:

Азот, фосфор і тала вода

Повідомлення Techemy » 07 червня 2019, 20:31

Фосфор і нітроген входять до складу основних мінеральних добрив, оскільки сприяють зростанню рослин. Але коли вони з полів потрапляють в річки і озера, то і там продовжують грати роль добрив, і водойми починають заростати, якість води в них погіршується. Ця проблема зараз широко обговорюється і у нас і за кордоном, і тому, природно, привернула увагу вчених. Зокрема, фахівців зацікавило питання, як саме відбувається змив біогенних елементів з полів і як впливає на цей процес розмір водозбору, тобто площі, з якої у водойму потрапляють біогени.

Фахівці озероведення провели дослідження на різних водоймах - малому, середньому і великому. Відбувається стік речовин з полів головним чином навесні, під час танення снігу. Спочатку, при невисокій температурі, стік відбувається усередині снігового покриву, потім, по мірі відтавання - по грунту. Дослідження показали, що на малому водозборі сніг тане швидше і стік води відбувається досить рівномірно. На середньому і великому тала вода спочатку накопичується на дні заглиблень, балок і ярів, а потім швидко, залпом, скидається у водойму. Від цих особливостей залежить і характер виносу біогенних елементів: на початку сніготанення більше виноситься фосфор, бо він міститься головним чином в самому верхньому шарі грунту; нітроген розподілений в грунті по глибині більш рівномірно, і тому найбільший його змив відбувається, коли грунт відтане повністю.

Результати досліджень можуть бути використані для прогнозу надходження біогенів з полів у водойми, а також для розробки методів управління стоком цих біогенів.

1986 рік

Відповісти