Оксигенові сполуки сульфуру

Сульфур діоксид SO2

Поширення сульфур діоксиду в природі. Сульфур діоксид міститься в вулканічних газах і газах, що виділяються при спалюванні природного вугілля.

Отримання сульфур діоксиду.

  1. Спалювання сірки або гідроген сульфіду.

S + O2 = SO2

  1. Обробка сульфітів сильними кислотами, наприклад:

Na2SO3 + 2HCl = 2NaCl + H2O + SO2

  1. Випалювання сульфідних руд, наприклад піриту:

4Fe(S2) + 11O2 = 2Fe2O3 + 8SO2

  1. Відновний термічний розклад мінералів гіпсу CaSO4*2H2O або ангідриту CaSO4.

Останні два методи використовуються в промисловості.

Властивості сульфур діоксиду. Безбарвний важкий газ з гострим запахом, що викликає кашель. Зріджується при -10*С. негорючий; добре розчиняється у воді. У розчині, SO2 легко окиснюється, наприклад, калій перманганатом (швидко) або киснем повітря (повільно), до сульфатної кислоти H2SO4:

5SO2 + 2KMnO4 + 2H2O = K2SO4 + 2MnSO4 + 2H2SO4

2SO2 + O2 + 2H2O = 2H2SO4

Сульфур діоксид діє як відбілюючий агент на багато барвників; на відміну від незворотної дії білильного вапна, знебарвлення сульфур діоксидом можна зупинити, і забарвлення повертається після промивання.

Застосування сульфур діоксиду. SO2 – проміжний продукт у виробництві сульфатної кислоти та інших сполук сульфуру. Використовується для відбілювання паперу, соломи і вовни, при обробці винних бочок, для сульфохлорування насичених вуглеводнів. Рідкий сульфур діоксид застосовують для очищення нафти.

Сульфіти

При розчиненні сульфур діоксиду у воді утворюється кислотний полігідрат SO2*nH2O, який раніше зображували умовною формулою H2SO3 (насправді, молекули H2SO3 невідомі) і називали сірчиста кислота. Полігідрат SO2*nH2O в водному розчині є кислотою середньої сили; при нейтралізації цього розчину утворюються сульфіти.

Загальна формула середніх сульфітів Me2SO3, кислих сульфітів (гідросульфітів) MeHSO3.

У воді розчинні тільки сульфіти лужних елементів, при кип’ятінні розчинів цих сульфітів з сіркою вони переходять у відповідні тіосульфати. Всі сульфіти під дією сильних кислот розкладаються з виділенням SO2.

До найважливіших сульфітів відносяться натрій сульфіт Na2SO3 і натрій гідросульфіт NaHSO3. Розчин кальцій гідросульфіту Ca(HSO3)2, який називають “сульфітний луг“, отримують з кальцій карбонату (вапняку), сульфур діоксиду та води; його використовують для отримання лігніну з деревини при отриманні целюлози.

Дисульфіти MeI2S2O5 – похідні від невідомої у вільному вигляді дісерністої кислоти H2S2O5; ці солі (раніше називалися піросульфіти або метабісульфіти) можна отримати при нагріванні гідросульфітів, наприклад:

2KHSO3 = K2S2O5 + H2O

Калій дисульфіт K2S2O5 використовується в фотографіях, як проявник і закріплювач.

Сульфур триоксид SO3

Отримання сульфур триоксиду. Каталітичне окиснення сульфур діоксиду; відгонка з олеуму; термічний розклад K2S2O7 на K2SO4 і SO3 (лабораторний спосіб).

Властивості сульфур триоксиду. Відомі три алотропні модифікації SO3. Найбільш стійка алотропна модифікація α-SO3 утворюється у вигляді шовково-блискучих голок, які на повітрі різко тхнуть. Температура плавлення α-SO3 40*С. Інтенсивно реагує з водою утворюючи сульфатну кислоту. Схожа на лід алотропна модифікація – γ-SO3 має температуру плавлення 16,8*С і температуру кипіння 44,8*С.

Сульфатна кислота H2SO4

Отримання сульфатної кислоти. Виділення сульфатної кислоти з сульфатів за допомогою сильної кислоти з подальшим випаровуванням H2SO4 неможливо, оскільки сульфатна кислота сама по собі є сильна кислота і вище 300*С розкладається. Всі промислові методи синтезу сульфатної кислоти засновані на

  1. Отриманні сульфур діоксиду SO2;
  2. Окисненні SO2 в сульфур триоксид SO3;
  3. Взаємодії сульфур триоксиду з водою.

I стадія виробництва H2SO4: отримання SO2

Першу стадію виробництва сульфатної кислоти – отримання сульфур діоксиду – можна вести трьома способами:

  1. Випал сульфідних руд (найбільш поширений спосіб), наприклад піриту. Процес проводять в трубчастих обертових або многоподових печах, а також в печах з киплячим шаром. Технологічні процеси кольорової металургії завжди супроводжуються отриманням H2SO4, оскільки при випалюванні сульфідних руд утворюється сульфур діоксид.
  2. Відновлення гіпсу або ангідриту. Гіпс або ангідрит нагрівають у печі, що обертається (з розмірами, наприклад, довжина 80 метрів, діаметр 2-3 метри) при 1400*С з коксовим відсівом, піском і глиною: необхідна температура створюється згорянням вугільного пилу:

2CaSO4 + C → 2CaO + 2SO2 + CO2

CaO + SiO2 + алюмосилікат → Кальцій алюмосилікат

(пісок) + (глина) → (цемент)

Твердий залишок від цього процесу використовується для виробництва цементу.

  1. Спалювання сірки:

S + O2 = SO2

II стадія виробництва H2SO4: окиснення SO2 в SO3

Друга стадія виробництва сульфатної кислоти – окиснення сульфур діоксиду; цей процес проводять контактним або нітрозним способом.

Контактний спосіб використовують для виготовлення, приблизно 80% від світового виробництва H2SO4. Спосіб відомий з 1900 року. Продуктом є концентрована H2SO4.

Сульфур діоксид, очищений від контактних отрут, зокрема сполук арсену, і від механічних домішок, шляхом промивання в спеціальних вежах, а потім вологій та сухій електрофільтрації, збагачують киснем і пропускають над каталізатором – ванадій(V) оксидом V2O5 або платинованим азбестом. Сульфур триоксид утворюється по реакції:

2SO2 + O2 ⇄ 2SO3

Вихід сульфур триоксиду становить 99% SO3 (білий туман). У баштовому абсорбері SO3 реагує з концентрованою H2SO4 з утворенням дисульфатної кислоти H2S2O7. З цієї кислоти шляхом контрольованого розбавлення водою отримують або чисту (безбарвну 100%) H2SO4, або концентровані водні розчини H2SO4.

Нітрозний спосіб (баштовий спосіб виробництва сульфатної кислоти, камерний спосіб) використовують, для виготовлення, приблизно 20% від світового виробництва H2SO4. Спосіб відомий приблизно в 1750 року. Продуктом є менш концентрована H2SO4, ніж в контактному способі.

Схема нітрозного способу виготовлення сульфатної кислоти.

Повітря, що містить SO3 проходить через денітраційну вежу при 100*С, де нітрозілсульфатна кислота SO2(OH)(O-NO) – це головна складова частина нітрозних кислот, які надходять в цю вежу – перетворюється в 80% H2SO4. На виході – газоподібну суміш NO2, SO2 і повітря пропускають через продукційну вежу (раніше це були покриті зсередини свинцеві камери), куди також подають нітрозні кислоти. Відбувається повне окиснення SO2:

SO2 + NO2 = SO3 + NO; 2NO + O2 = 2NO2

Утворений SO3 реагує з водою з утворенням сульфатної кислоти. Суміш H2SO4, NO, NO2 і N2 подають в нітраційну вежу, де відбувається синтез нітрозних кислот з H2SO4, NO і NO2. Для поповнення втрачених нітрозних газів в денітраціну вежу вводять нітратну кислоту.

Фізичні властивості сульфатної кислоти. Сульфатна кислота – безбарвна маслоподібна рідина без запаху, щільність 1,84 г./см3 при 20*С. При 338*С закипає, утворюючи туман SO3. При розведенні сульфатної кислоти водою відбувається сильне розігрівання (утворення гідратів, наприклад H2SO4*H2O), що супроводжується розбризкуванням рідини.

Правило розведення сульфатної кислоти: слід вливати при перемішуванні кислоту в воду, а не навпаки!

Сульфатна кислота дуже гігроскопічна і тому придатна для осушення багатьох газів (але не амоніаку!).

Хімічні властивості сульфатної кислоти. Дуже сильна двухосновна кислота, вже при помірному розведенні практично повністю дисоціює на іони H+ (H3O+) і SO42-:

H2SO4 + 2H2O  = SO42- + 2H3O+

Гідросульфат-іони HSO4 існують тільки в концентрованих розчинах H2SO4:

H2SO4 + H2O ⇄ HSO4 + H3O+

Сульфатна кислота нелетка і витісняє багато інших кислот з їх солей, наприклад:

CaF2 + H2SO4 = CaSO4 + 2HF

2Na(CH3COO) + H2SO4 = Na2SO4 + 2CH3COOH

Концентрована сульфатна кислота, особливо гаряча, – енергійний окиснювач. Вона окиснює HI, HBr (але не HCl) до вільних галогенів, вугілля – до CO2, сірку – до SO2:

8HI + H2SO4 = 4I2 + H2S + 4H2O

2HBr + H2SO4 = Br2 + SO2 + 2H2O

C + 2H2SO4 = CO2 + 2SO2 + 2H2O

S + H2SO4 = 3SO2 + 2H2O

Взаємодія сульфатної кислоти з металами протікає по-різному в залежності від її концентрації і активності металу. Розбавлена ​​сульфатна кислота дисоціює на іони і окиснює іоном оксонію H3O+ метали, що стоять в електрохімічному ряді напруг до гідрогену (з металами, що стоять після гідрогену розбавлена ​​сульфатна кислота не реагує):

Zn + H2SO4 (розб.) = ZnSO4 + H2

Свинець в сульфатній кислоті не розчиняється, оскільки утворюється при контакті з сульфатною кислотою нерозчинна плівка PbSO4, яка захищає метал – пассивация.

Концентрована сульфатна кислота є окиснювачем за рахунок атома сульфур(VI). Це пояснюється, тим, що зі збільшенням концентрації сульфатної кислоти, концентрація іонів оксонію H3O+ зменшується, і в 100% сульфатній кислоті H3O+ практично відсутні, тому і проявляються окисні властивості концентрованої сульфатної кислоти за рахунок атома S+VI. Концентрована сульфатна кислота окиснює метали, які стоять в електрохімічному ряді напруг до аргентуму включно. Продукти відновлення концентрованої сульфатної кислоти можуть бути різними в залежності від активності металу і від умов реакції (ступінь концентрації концентрованої сульфатної кислоти і температура). При взаємодії концентрованої сульфатної кислоти з малоактивними металами, наприклад, з міддю, кислота відновлюється до SO2:

Cu + 2H2SO4 (конц.) = CuSO4 + SO2 + 2H2O

При взаємодії концентрованої сульфатної кислоти з більш активними металами продуктами відновлення можуть бути як SO2 так і S і H2S:

Zn + 2H2SO4 (конц.) = ZnSO4 + SO2 + 2H2O

3Zn + 4H2SO4 (конц.) = 2ZnSO4 + S + 4H2O

4Zn + 5H2SO4 (конц.) = 4ZnSO4 + H2S + 4H2O

Особливим чином реагує із сульфатною кислотою залізо. В розбавлених розчинах сульфатної кислоти, залізо окиснюється до Fe2+:

Fe + H2SO4 (розб.) = FeSO4 + H2

В концентрованих розчинах сульфатної кислоти залізо окислюється до Fe3+:

2Fe + 6H2SO4 (конц.) = Fe2(SO4)3 + 3SO2 + 6H2O

Сульфатна кислота, концентрація якої близька до 100%, пасивує поверхню заліза і хімічна реакція практично не відбувається.

При контакті з багатьма органічними речовинами концентрована сульфатна кислота видаляє з них Н2О, тому її використовують як водопоглинаючий засіб при реакціях етерифікації, нітрування, утворення етерів і т.п. Вуглеводи, такі як, сахароза та крохмаль, а також папір і деякі текстильні волокна обвуглюються концентрованою сульфатною кислотою. З вуглеводнями (особливо ароматичними) і фенолами протікають реакції сульфування, в результаті яких утворюються сульфонові кислоти, що містять сульфогрупи -SO2OH. Зі спиртами сульфатна кислота утворює естери, що містять сульфатні групи -O-SO2OH.

Виявлення сульфатної кислоти.

  1. Концентровану сульфатну кислоту зручно ідентифікувати по обвугленню зануреної в неї скіпи.
  2. Сульфат-іони SO42- утворюють з іонами Ba2+ білий дрібнокристалічний осад сульфату барію BaSO4.

Застосування сульфатної кислоти. Сульфатна кислота відноситься до продуктів основного хімічного виробництва. Її використовують у виробництві хімічних волокон (віскозного шовку, штучної вовни, поліамідних волокон), добрив (суперфосфат), вибухових речовин, миючих, змочують і емульгуючих засобів, барвників, лікарських препаратів, а також різних сульфатів, етерів і естерів, деяких кислот (гідроген фторидна кислота, винна кислота і ін.), для рафінування мінеральних масел, при травленні металів, як компонент різних гальванічних електролітів (для процесів хромування, анодного окиснення і ін.), як електроліт свинцевих акумуляторів і для багатьох інших цілей.

Олеум

Сульфатна кислота, що містить надлишок сульфур триоксиду, зокрема, у формі дисульфатної кислоти H2S2O7. Така рідка суміш H2SO4, H2S2O7 і надлишкового SO3 називається – олеум. Олеум димить на повітрі. Склад олеуму вказується процентним вмістом SO3 (понад моногідрату SO3*H2O, тобто понад 100% H2SO4).

Сульфати

Сульфати – солі сульфатної кислоти.

Сульфати плюмбуму(II), кальцію, стронцію і барію мало розчинні у воді; більшість інших сульфатів легко розчиняються у воді. Спосіб виявлення сульфатів аналогічний способу виявлення іонів SO42- сульфатної кислоти (реакція з Ba2+). Багато сульфатів знаходяться в земній корі у вигляді мінералів.

Природні сульфати: мірабіліт (глауберова сіль) Na2SO4*10H2O; епсоміт (гірка, або англійська сіль) MgSO4*7H2O.

Купороси – це кристалогідрати сульфатів деяких двовалентних металів: залізний купорос (світло-зелений) FeSO4*7H2O; мідний купорос (блакитний) CuSO4*5H2O; нікелевий купорос (зелений) NiSO4*7H2O; кобальтовий купорос (темно-червоний) CoSO4*7H2O; цинковий купорос (білий) ZnSO4*7H2O

Галун – це кристалогідрати подвійних сульфатів, загальна формула MeI2SO4*MeIII2(SO4)3*24H2O, де MeI – K+, NH4+, Rb+, Cs+; MeIII – Cr3+, Al3+, Fe3+, V3+.

Тривіальні назви деяких галунів: алюмокалієвий галун K2SO4*Al2(SO4)3*24H2O; хромокалієвий галун K2SO4*Cr2(SO4)3*24H2O; залізокалієвий галун K2SO4*Fe2(SO4)3*24H2O.

Часто слово “калієві” опускають і кажуть хромовий, залізний і т.д. галун, а алюмокалієвий галун називають просто галун.

Сіль Мора – це не галун, хімічна формула Солі Мора (NH4)2SO4*FeSO4*6H2O. Кристали Солі Мора мають кількісно точний хімічний склад, який відповідає хімічній формулі, Сіль Мора достатньо стійка до окиснення киснем повітря, крім цього, масова частка Fe2+ в Солі Мора має низьке значення:

ω(Fe2+/(NH4)2SO4*FeSO4*6H2O) = Ar(Fe2+) / Mr((NH4)2SO4*FeSO4*6H2O) = 55,8470 / 392,1430 = 0,1424

тому Сіль Мора використовують в аналітичній хімії для приготування розчинів з точно відомою концентрацією іонів Fe2+.

При нагріванні гідросульфатів утворюються дисульфатти, наприклад:

2NaHSO4 = Na2S2O7 + H2O

Дисульфати – це солі дисульфатної кислоти H2S2O7.

Сполуки сульфуру

Тіосульфатна кислота H2S2O3 стійка тільки при низьких температурах (нижче -72*С). Солі тіосульфатної кислотитіосульфати – утворюються при кип’ятінні розчинів сульфітів металів з надлишком сірки:

Na2SO3 + S = Na2S2O3

Отримати кислоту H2S2O3 витісненням її з тіосульфатів за допомогою сильної кислоти не вдається, оскільки вона розкладається:

Na2S2O3 + 2HCl = 2NaCl + SO2 + S + H2O

Пероксодисульфатна кислота H2S2O8, або H2S2O6(O2) – більш точний запис формули, містить пероксогруппу -O-O-, у вільному вигляді дуже нестійка. Cолі пероксодисульфатної кислоти – пероксодисульфати – дуже сильні окиснювачі, наприклад калій пероксодисульфат K2S2O8.

Відома пероксомоносульфатна кислота (кислота Каро) H2SO3(O2).

Дитіоніста кислота H2S2O4 у вільному вигляді не відома, але отримана її сіль натрій дитіоніт Na2S2O4, яка використовується в якості відновника, наприклад при синтезі кубових барвників, при витравном друкуванні і в процесах відбілювання. Натрій дитіоніт отримують продуванням сульфур діоксиду в водну суспензію цинку:

Zn + 2SO2 = Zn2+ + S2O42-

c подальшим видаленням з розчину іонів Zn2+ додаванням натрій карбонату і кристалізацією Na2S2O4. Іон S2O42- містить безпосередній хімічний зв’язок -S-S-.

Дитіонова кислота H2S2O6, її солі дитіонати, і тетратіонова кислота H2S4O6, її солі тетратіонати, існують тільки в розбавленому водному розчині. Вони містять пов’язані безпосередньо в ланцюжок два і чотири атома сульфуру (-S-S- і -S-S-S-S-).

Манган(II) дитіонат MnS2O6 утворюється при обробці манган діоксиду (піролюзит), сульфур діоксидом:

MnO2 + 2SO2 = MnS2O6

Натрій тетратіонат Na2S4O6 утворюється при взаємодії натрій тіосульфату з йодом:

2Na2S2O3 + I2 = Na2S4O6 + 2NaI

Інші оксигенвмісні кислоти сульфуру – це сульфоксілова кислота H2SO2, тіосульфітна кислота H2S2O2, тритіонова кислота H2S3O6 (тритіонати), пентатіонова кислота H2S5O6 (пентатіонати), гексатіонова кислота H2S6O6 (гексатіонати).

Дисульфур дихлорид Cl2S2 – помаранчево-жовта, іноді безбарвна рідина, яка димить у вологому повітрі з характерним задушливим запахом. Утворюється при нагріванні сірки з нестачею хлору. Застосовують при вулканізації каучуку.

Сульфур гексафлуорид SF6 – безбарвний газ без запаху. Хімічно інертний. В техніці застосовують як газовий електричний ізолятор.

Сульфур діоксид-діхлорид (сульфурілхлорид) SCl2O2 і сульфур оксид-діхлорид (тіонілхлорид) SCl2O – безбарвні рідини, що утворюють на повітрі туман і викликають сильний кашель. Повністю гідролізуються водою:

SCl2O2 + 2H2O = H2SO4 + 2HCl

SCl2O + H2O = SO2 + 2HCl

Відома також хлорсульфонова кислота HSO3Cl, або SO2(OH)Cl.