Магній Mg вперше отриманий в 1808 році (Деві, Англія).

Поширення магнію в природі. Магній восьмий елемент за поширеністю в літосфері Землі. Хімічно пов’язаний магній входить до складу багатьох мінералів. Іони Mg2+ містяться в морській воді (до 1,27 г./дм3) і живих організмах. Наявність іонів Mg2+ в прісній воді обумовлює її жорсткість. Хлорофіл зелених рослин є комплексною сполукою магнію.

Мінерали магнію.

Оксиди. Шпінель шляхетна (MgAl2)O4; Магнезіохроміт (MgCr2)O4; Магнезіоферіт (MgFe2)O4.

Хлориди. Бішофіт MgCl2*6H2O; Карналіт KMgCl3*6H2O.

Сульфати. Кізерит MgSO4*H2O; Каїніт KMg(SO4)Cl*3H2O; Шеніт K2Mg(SO4)2*6H2O; Епсоміт MgSO4*7H2O.

Карбонати. Доломіт CaMg(CO3)2; Магнезит MgCO3.

Силікати. Олівін (Mg, Fe)2SiO4; Сепіоліт (морська пінка) Mg4(Si6O15)(OH)2*6H2O; Серпентин (хризотил-азбест) Mg6(Si4O11)(OH)6*H2O; Тальк (Стеатит); Енстатіт Mg2Si2O6.

Виявлення магнію. Сполуки магнію не фарбує полум’я пальника. Відділення магнію від важких металів, алюмінію і лужноземельних металів засноване на освіту малорастворимой солі – гексагідрату ортофосфата амонію-магнію Mg(NH4)PO4*6H2O. Ця сіль випадає у вигляді білих кристалів характерної форми з розчину, що містить іони Mg2+, при додаванні суміші NH3*H2O + NH4Cl + Na2HPO4. Відомі органічні реактиви на іон Mg2+: титановий жовтий (з лужного розчину, що містить Mg2+, при дії цього реактиву випадає яскраво-червоний осад) і 8-гідроксихінолін (з амоніачного розчину випадає зеленувато-жовтий осад).

Фізіологічна дія магнію. Життєво важливий елемент для вищих рослин і тварин. Хлорофіл, в структурі якого присутній магній, є основним елементом в процесі фотосинтезу. Для людей щоденна потреба магнію становить 0,2-0,5 грам.

Отримання магнію. Електроліз розплаву MgCl2 (разом з іншими хлоридами) при 740*С з застосуванням сталевого катода і вугільного анода. Реакція на катоді: Mg2+ + 2e = Mg. Утворений магній спливає на поверхню розплаву.

Властивості магнію. Магній – сріблясто-білий метал, дуже легкий (найлегший конструкційний метал), м’який і пластичний; погано піддається литтю, зварюванню і спаюванню. На повітрі поверхня металу покривається захисним шаром оксидної плівки. При підпалюванні згорає яскравим спалахом (УФ-випромінювання) і утворює оксид MgO. Займання магнію можливо навіть при обробці різанням (слід дотримуватися запобіжних заходів!). Палаючий магній гасять дрібною залізною стружкою, але не водою і не піском, тому що водяна пара і силіцій(IV) оксид реагують з магнієм:

Mg + H2O (газ) = MgO + H2

2Mg + SiO2 = 2MgO + Si

Кипляча вода відновлюється магнієм:

Mg + 2H2O = Mg(OH)2 + H2

При прожарюванні магнію на повітрі, крім оксиду, утворюється магній нітрид Mg3N2. Кислоти, навіть слабкі, окислюють магній; луги на магній не діють. Органічні галогенпохідні реагують з магнієм в безводному діетиловому ефірі, наприклад:

Mg + C2H5Br = C2H5MgBr

Магній відноситься до неблагородних металів, і тому він електролітично не осаджується з водного розчину.

Сплави магнію мають гарні деформаційні і ливарні властивості. Наприклад, сплав магнію з алюмінієм і цинком (до 10% Al і 3% Zn) має високу механічну міцність і легкість.

Застосування магнію. Компонент конструкційних сплавів, які застосовують в авіо- і автомобілебудуванні. Використовується в піротехниці, органічному синтезу, для виготовлення розчинних анодів, що застосовуються для електрохімічного захисту від корозії.

Сполуки магнію

Магній оксид (палена магнезія) MgO – білий порошок або спечена біла маса, з температурою плавлення 2800*С. Отримують прожарюванням магній карбонату при 800-900*С або по реакції магній хлориду з гарячою водяною парою:

MgCO3 = MgO + CO2

MgCl2 + H2O (газ) = MgO + 2HCl

Застосовують у виробництві вогнетривких конструкційних матеріалів, для виготовлення керамічного хімічного посуду. Використовується в медицині як м’який нейтралізуючий засіб (при підвищеній кислотності шлункового соку).

Магній оксид – компонент магнезіального цементу. Його готують перемішуванням MgO з концентрованим розчином MgCl2. Отримана глиноподібна маса через кілька годин твердне (з поглинанням води) в міцний, твердий як мармур моноліт, хімічний склад якого відповідає магній гідроксид-хлорид MgCl(OH). Часто в магнезіальний цемент вводять наповнювачі (тирсу, стружки та ін.) і використовують його як легкий будівельний матеріал.

Магній сульфат MgSO4. Кристалізується з гарячої води у вигляді MgSO4*H2O, з холодної – у вигляді MgSO4*7H2O. Кристалогідрат MgSO4*H2O (мінералогічна назва – кізерит) використовується як компонент мінеральних добрив. Кристалогідрат MgSO4*7H2O (тривіальна назва – англійська сіль) добре розчиняється у воді на відміну від сульфатів лужноземельних металів, має гіркий смак; застосовується в медицині.

Магній гідроксид Mg(OH)2 – білий порошок. У воді мало розчинний. Спливає у вигляді пластинчастого осаду з розчинів солей магнію при додаванні лугів, наприклад:

MgSO4 + 2NaOH = Mg(OH)2 + Na2SO4

Солі амонію (розчини яких мають pH < 7 внаслідок гідролізу) перешкоджають осадженню магній гідроксиду, а його осад переходить в розчин.

Магній карбонат MgCO3 зустрічається в природі у вигляді мінералу магнезиту. При прожарюванні утворюється MgO. З водного розчину солей магнію, наприклад MgSO4, при додаванні карбонатів (Na2CO3, K2CO3) осідає магній гідроксид-карбонат 4MgCO3*Mg(OH)2*4H2O. Він являє собою білий, дуже пухкий, сипучий та легкий порошок, який використовують в парфумерії (входить до складу пудри, зубного порошку), медицині (медичний цемент), а також як засіб для чищення металевих виробів і наповнювач у виробництві паперу і каучуку.

Магній хлорид MgCl2 кристалізується з водного розчину у вигляді MgCl2*6H2O. Кристалогідрат – білий, дуже гігроскопічний кристалічний порошок. Безводний MgCl2 отримують з MgCO3 шляхом його прожарювання і наступного спікання утворюється оксид магнію з вугіллям в струмі хлору (відновне хлорування):

MgO + C + Cl2 = MgCl2 + CO

Магній хлорид застосовують для отримання магнію, магнезіального цементу і охолоджуючих сумішей.

Природний подвійний калій магній хлорид – карналлит KMgCl3*6H2O – найважливіша сировина для виробництва магнію, використовується також як добриво. У вигляді синтетичного препарату застосовується в медицині (входить до складу лікувальних ванн) і в міському побуті використовувався як засіб для боротьби зі снігом і льодом на дорогах.

Силікати магнію як правило представляють собою сполуки катіонів магнію, алюмінію, кальцію з силікат-аніонами SinOmz-. До силікатів магнію відносяться слюди (біотит K(Mg, Fe+II)3(AlSi3O10)(OH)2), авгіти (входять до складу базальтів) CaO*MgO*2SiO2, тальк 3MgO*4SiO2*H2O, азбести 3MgO*2SiO2*2H2O і ін.

Добрива магнію. Потреба рослин в магнії забезпечується внесенням в грунт магнійвмісних калійних, фосфорних і вапняних добрив, до складу яких входять солі Mg3(PO4)2, MgSO4, MgCO3 і ін.