Іонні хімічні реакції – це хімічні процеси, які протікають в розчині або в розплаві між вільними іонами

Для іонних реакцій характерно, що вони протікають дуже швидко (практично моментально), тому що в реакційній системі речовини містяться у вигляді іонів, вже готових вступати в хімічну взаємодію. У цьому полягає їх відмінність від реакцій між молекулами, для здійснення яких необхідно забезпечити розрив хімічних зв’язків з подальшим утворенням нових зв’язків. Тому молекулярні хімічні реакції протікають значно повільніше, ніж іонні.

Окисно-відновні хімічні реакції – це хімічні реакції, які супроводжуються зміною ступені окиснення елементів

Хімічні реакції обміну – це хімічні реакції, які протікають із збереженням ступені окиснення елементів

Ступінь протікання реакцій обміну за участю іонів у водному розчині залежить від того, в якій мірі серед продуктів утворюються слабкі електроліти, гази, малорозчинні речовини, які утворюють осад. У 1803 році французький хімік Бертолле сформулював правило:

Правило Бертолле – Обмінні іонні хімічні реакції протікають практично повністю, якщо продуктами реакції є гази, осади або неелектроліти

Рівняння іонних хімічних реакцій

Реакції за участю електролітів (істинних електролітів і потенційно сильних електролітів) записуються у вигляді системи двох рівнянь – молекулярного рівняння і іонного рівняння. Для складання рівнянь іонних реакцій необхідно знати рівняння електролітичної дисоціації реагентів і продуктів.

Як і в молекулярних рівняннях, в іонних рівняннях зліва записують формули реагентів, а праворуч – формули продуктів, зазначені у вигляді окремих іонів. Формули слабких потенційних електролітів, в тому числі і води, а також газоподібних і твердих речовин (які виводяться з водного розчину у вигляді газу або осаду) залишають в молекулярному вигляді.

Приклад. В реакції обміну у водному розчині, молекулярне рівняння

Na2CO3 + 2HCl = 2NaCl + CO2 (газ) + H2O

беруть участь Na2CO3 (сіль) HCl (кислота) і NaCl (сіль) – сильні електроліти, CO2 газ, залишає реакційну систему, H2O – слабкий електроліт.

Повне іонне рівняння хімічної реакції – це формули всіх сильних електролітів у вигляді суми іонів з яких вони складені, і формули газів, води, неелектролітів і нерозчинних речовин записаних в молекулярному вигляді

2Na+ + CO32- + 2H+ + 2Cl = 2Na+ + 2Cl + CO2 + H2O

Іони Na​​+ та Cl в однаковій кількості присутні як зліва так і справа в рівнянні хімічної реакції, очевидно, що ці іони не беруть участі в хімічній реакції.

Скорочене іонне рівняння хімічної реакції – це формули сильних електролітів у вигляді суми іонів з яких вони складені, і формули газів, води, неелектролітів і нерозчинних речовин записаних в молекулярному вигляді, але лише тих, які беруть участь в хімічній реакції

CO32- + 2H+ = CO2 + H2O

Скорочені іонні рівняння відображують хімічну сутність реакцій між іонами (в даному прикладі – між карбонат іонами і катіонами гідрогену). Сукупний запис молекулярного і скороченого іонного рівняння реакції наочно відображає хімізм реакції. Однак окремо записані скорочені іонні рівняння відображають не одну реакцію, а безліч подібних реакцій. Так, вказане вище скорочене іонне рівняння реакції між Na2CO3 і HCl означає, що так само реагують між собою не тільки зазначені речовини, але і будь-які інші добре розчинні карбонати (які дисоціюють з утворенням CO32-) і будь-які інші кислоти (які дисоціюють з утворенням H+).

Приклад:

K2CO3 + H2SO4 = K2SO4 + CO2 + H2O

Cs2CO3 + 2HNO3 = 2CsNO3 + CO2 + H2O

Для обох хімічних реакцій в наведеному прикладі підходить скорочене іонне рівняння:

CO32- + 2H+ = CO2 + H2O

Для карбонатів, мало розчинних у воді (наприклад CaCO3) іонне рівняння реакції буде іншим.

Молекулярне рівняння хімічної реакції:

CaCO3 + 2HCl = CaCl2 + CO2 + H2O

Повне іонне рівняння:

CaCO3 + 2H+ + 2Cl = Ca2+ + 2Cl + CO2 + H2O

Скорочене іонне рівняння:

CaCO3 + 2H+ = Ca2+ + CO2 + H2O

Аналогічно записуються реакції з утворенням осадів.

Приклад.

Молекулярне рівняння хімічної реакції:

CaCl2 + 2NaF = 2NaCl + CaF2

Повне іонне рівняння:

Ca2+ + 2Cl + 2Na+ + 2F = 2Na+ + 2Cl + CaF2

Скорочене іонне рівняння:

Ca2+ + 2F = CaF2

Іонне рівняння цієї реакції відноситься не тільки до конкретних реагентів (CaCl2 і NaF), але і до всіх добре розчинних солей кальцію і флуоридів:

Ca(NO3)2 + 2KF = 2KNO3 + CaF2

Ca(ClO4)2 + 2NH4F = 2NH4ClO4 + CaF2

Реакції нейтралізації

Відповідно до теорії електролітичної дисоціації

Реакція нейтралізації – це взаємодія катіонів гідрогену і гідроксид-іонів з утворенням молекули води

Катіон гідрогену + Гідроксид-іон → Вода

H+ + OH → H2O

З урахуванням, що катіони гідрогену знаходяться у водному розчині у вигляді іонів H3O+, рівняння реакції нейтралізації записується в загальному вигляді так:

Катіон оксонію + Гідроксид-іон → Вода

H3O+ + OH → 2H2O

Реакції нейтралізації є одночасно і реакціями солеутворення. В результаті взаємодії сильних основ з сильними кислотами утворюється розчин солі, який має нейтральне середовище (pH = 7).

Приклади.

Молекулярне рівняння хімічної реакції:

Ca(OH)2 + 2HNO3 = Ca(NO3)2 + 2H2O

Повне іонне рівняння:

Ca2+ + 2OH + 2H+ + 2NO3 = Ca2+ + 2NO3 + 2H2O

Скорочене іонне рівняння:

H+ + OH = H2O

Більш сучасне пояснення реакцій нейтралізації дає Протона теорія Бренстеда.

Гідроліз (що таке гідроліз)

Розчини солей, утворених катіонами слабких основ або аніонами слабких кислот, мають або кисле середовище (pH < 7), або лужне середовище (pH > 7). З погляду іонної теорії Арреніуса це пояснюється тим, що відбувається реакція гідролізу. У загальному випадку гідроліз визначається як взаємодія солі з водою:

Сіль + Вода → Кислота + Основа

Гідроліз – це хімічна реакція, зворотна нейтралізації, в результаті якої відбувається утворення кислоти і основи

Кислота + Основа ⇄ Сіль + Вода

Можливість і характер протікання гідролізу визначається природою солі, тобто природою кислоти і основи, з яких утворена сіль.

  1. Солі, утворені сильною кислотою і сильною основою, гідролізу не піддаються, їх водні розчини мають нейтральне середовище (наприклад, NaCl, K2SO4, NaNO3). Див. Приклад 1.
  2. Водні розчини солей, що утворені аніонами слабких кислот і катіонами сильних основ, мають лужне середовище (наприклад, Na2CO3, KNO2, CH3COONa). Див. Приклад 2.
  3. Водні розчини солей, що утворені катіонами слабких основ і аніонами сильних кислот, мають кисле середовище (наприклад, NH4NO3, FeCl3). Див. Приклад 3.
  4. Для добре розчинних солей, утворених аніонами слабкої кислоти і катіонами слабкої основи, реакція розчинів залежить від ступені протікання оборотних стадій взаємодії з водою. Тобто від того, що є більш сильним електролітом, кислота чи основа, які утворюють сіль. Див. Приклад 4.

Приклад 1.

Гідроліз солей сильних кислот і сильних основ відсутній. Відбувається розчинення солі і процес гідратації іонів:

K2SO4 + nmH2O = 2K+*nH2O + SO42-*mH2O

Приклад 2.

Натрій нітрит NaNO2 – сіль сильної основи NaOH і слабкої кислоти HNO2. Сіль NaNO2 дисоціює у водному розчині на катіони натрію і нітрит-іони, а на наступній стадії нітрит-іони зворотно реагують з водою:

NaNO2 = Na+ + NO2

NO2 + H2O ⇄ HNO2 + OH

В результаті гідролізу натрій нітриту розчин цієї солі має лужне середовище (pH > 7).

Якщо сіль утворена анионами багатоосновної слабкої кислоти, то продуктом реакції гідролізу буде гідроаніон – аніон кислотного залишку, що містить гідроген.

Наприклад, гідроліз натрій карбонату описується наступними двома стадіями:

Na2CO3 = 2Na+ + CO32-

CO32- + H2O ⇄ HCO3 + OH

Слід звернути увагу на поширену помилку при складанні рівняння реакції гідролізу.

Не можна в рівнянні гідролізу використовувати більш, ніж одну молекулу води – це неправильно!

Правильно: CO32- + H2O ⇄ HCO3 + OH

Неправильно: CO32- + 2H2O ⇄ H2CO3 + 2OH

Останній запис є помилковим тому, що накопичення в розчині гідроксид-іонів OH- обов’язково призведе до зворотної реакції – часткової нейтралізації карбонової кислоти:

H2CO3 + OH- = HCO3 + H2O

Тому дійсним продуктом гідролізу розчинних карбонатів (Na2CO3, K2CO3) є гідрокарбонат-іон HCO3, а не карбонова кислота. Правильність цього твердження доводить відсутність виділення газоподібного карбон(IV) оксиду з розчинів карбонатів. Якби гідроліз протікав до утворення великих кількостей карбонової кислоти, то внаслідок її нестійкості при великій концентрації в розчині обов’язково б спостерігалося виділення газу:

H2CO3 = H2O + CO2

Приклад 3.

Ще один приклад стосується гідролізу солі утвореної сильною кислотою і слабкою основою, наприклад амоній нітрат NH4NO3:

NH4NO3 = NH4+ + NO3

NH4+ + H2O ⇄ NH3*H2O + H+; H+ + H2O = H3O+

В результаті гідролізу розчин амоній нітрату має кисле середовище (pH < 7).

Якщо сіль утворена катіонами многоосновних основ, то продуктом гідролізу буде гідроксокатіон основи.

Наприклад, гідроліз ферум(II) сульфату протікає відповідно до наступних двох стадій:

FeSO4 = Fe2+ + SO42-

Fe2+ + H2O ⇄ FeOH + H+; H+ + H2O = H3O+ (pH < 7)

Неправильним буде такий запис реакції гідролізу:

Fe2+ + 2H2O ⇄ Fe(OH)2 + 2H+

Якби дана реакція відбулася, ми спостерігали б утворення осаду Fe(OH)2, внаслідок його малої розчинності (5e-5 г. в 100 г. H2O), однак осад не утворюється.

Приклад 4.

Гідроліз амоній нітриту протікає за такими стадіями:

NH4NO2 = NH4+ + NO2

NH4+ + H2O ⇄ NH3*H2O + H+; H+ + H2O = H3O+

NO2 + H2O ⇄ HNO2 + OH

Відомо, що гідроліз катіонів амонію протікає більш повно, отже, більше утворюється катіонів H+ (в порівнянні з аніонами OH) тому розчин буде слабокислим (pH < 7).

Зверніть увагу і порівняйте константи іонізації кислот і основ, якими утворена сіль. Константи іонізації характеризують силу електролітів – який з електролітів, що утворюють сіль, більш сильний, той і обумовлює кислотність середовища:

Константа іонізації NH3*H2O = 1,76e-5

Константа іонізації HNO2 = 5,10e-4

Гідроліз амоній ацетату протікає за такими стадіями:

CH3COONH4 = NH4+ + CH3COO

NH4+ + H2O ⇄ NH3*H2O + H+; H+ + H2O = H3O+

CH3COO + H2O ⇄ CH3COOH + OH

Ступінь протікання обох оборотних реакцій однакова, тому розчин амоній ацетату має нейтральне середовище (pH = 7).

Зверніть увагу і порівняйте константи іонізації кислот і основ, якими утворена сіль:

Константа іонізації NH3*H2O = 1,76e-5

Константа іонізації CH3COOH = 1,74e-5

Розчин амоній ціаніду має сильнолужне середовище (pH > 7) внаслідок більшої міри протікання реакції гідролізу ціанід-іона:

NH4CN = NH4+ + CN

NH4+ + H2O ⇄ NH3*H2O + H+; H+ + H2O = H3O+

CN + H2O ⇄ HCN + OH

Зверніть увагу і порівняйте константи іонізації кислот і основ, якими утворена сіль:

Константа іонізації NH3*H2O = 1,76e-5

Константа іонізації HCN = 5e-10

У водних розчинах кислих солей протікають одночасно, але в різному ступені дві оборотні реакції – дисоціація гідроаніона і його гідроліз, результат цих процесів і визначає середовище розчину.

Наприклад, водний розчин натрій гідросульфіту NaHSO3 має кисле середовище (pH < 7):

NaHSO3 = Na+ + HSO3

HSO3 ⇄ H+ + SO32-; H+ + H2O = H3O+

HSO3 + H2O ⇄ SO2*H2O + OH

Водний розчин натрій гідроортофосфату Na2HPO4 має лужне середовище (pH > 7):

Na2HPO4 = 2Na+ + HPO42-

HPO42- ⇄ H+ + PO43-; H+ + H2O = H3O+

HPO42- + H2O ⇄ H2PO4 + OH

Тому назва “кислі солі” не повинна вводити в оману, що реакція розчинів таких солей завжди кисла.

Оборотна реакція гідролізу солі протікає тим повніше, чим більш слабкою є кислота і/або основа, які утворюють сіль. Так, з основи і кислоти, що утворюють амоній ціанід NH4CN, більш слабким електролітом є гідроген ціанід, ніж гідрат амоніаку. Оскільки кислотність середовища розчину обумовлюється більш сильним електролітом, то розчин амоній ціаніду повинен мати лужне середовище.

Якщо сіль утворена більш сильною кислотою (в порівнянні з силою основи), то розчин солі буде кислим;

Якщо сіль утворена більш сильною основою (в порівнянні з силою кислоти), то розчин буде лужним

В рамках іонної теорії Арреніуса механізм протікання гідролізу можна пояснити наступним чином. Вода піддається, хоча і в дуже незначній мірі, автодисоціації:

H2O ⇄ H+ + OH

Якщо у воду (при розчиненні солей і їх повній дисоціації) вводяться аніони, які можуть утворювати з катіонами гідрогену малодисоціюючі молекули або іони, то деяка кількість іонів H+ виявляється зв’язаною, а така само кількість іонів OH залишається вільною, обумовлюючи лужне середовище розчину (сильна основа + слабка кислота = сіль). Навпаки, якщо катіони солі зв’язують певну кількість іонів OH, то така сама кількість іонів H+ залишається вільною, обумовлюючи кисле середовище розчину (слабка основа + сильна кислота = сіль).

Na2S = 2Na+ + S2-; H2O ⇄ H+ + OH

H+ + S2- ⇄ HS; pH > 7

Fe(NO3)3 = Fe3+ + 3NO3; H2O ⇄ H+ + OH

Fe3+ + OH ⇄ FeOH2+; pH < 7

Реакції осадження

Електроліти (кислоти, основи, солі) мають різну розчинність в воді. При змішуванні розчинів двох добре розчинних електролітів можливе утворення малорозчинних речовин, що утворюють осади у розчині.

Реакції осадження – це іонні реакції, що протікають з утворенням малорозчинних речовин

Чим нижче розчинність речовини що утворюється, тим менше вільних іонів цієї речовини залишається в розчині, а отже, в більшій мірі реакція наближається до незворотної.

Приклад.

AgNO3 + NaCl = NaNO3 + AgCl↓

Ag+ + Cl = AgCl

Розчинність арґентум(I) хлориду становить 1e-5 моль/дм3. Отже, після змішування, наприклад 0,01 розчинів аргентум(I) нітрату і натрій хлориду, в кінцевому розчині залишкова концентрація іонів Ag+ і Cl надзвичайно низька, оскільки основна кількість цих іонів переходить в осад AgCl.

Арґентум(I) хлорид AgCl можна отримати використовуючи і інші добре розчинні реагенти:

2AgClO4 + BaCl2 = 2AgCl + Ba(ClO4)2

AgNO3 + HCl = HNO3 + AgCl

При виборі реагентів для проведення реакції осадження слід враховувати, що і другий продукт реакції може виявитися нерозчинним. Наприклад:

2AgF + CaCl2 = 2AgCl↓ + CaF2

Зауважте, для даної хімічної реакції повне іонне рівняння цієї реакції скороченню не піддається, тому що всі іони утворюють малорозчинні продукти

2Ag+ + 2F + Ca2+ + 2Cl = 2AgCl + CaF2

В аналітичній хімії утворення осаду AgCl часто використовується для виявлення як катіонів аргентум(I), так і хлорид іонів. При аналізі розчину на присутність катіонів Ag+ до нього додають кілька крапель розведеного HCl або NaCl; якщо розчин перевіряють на присутність Cl, то до нього додають кілька крапель розведеного розчину AgNO3.

Ще однією поширеною якісною реакцією в аналітичній хімії є утворення практично нерозчинного барій сульфату BaSO4:

Ba2+ + SO42- = BaSO4

Цю реакцію можна використовувати як для якісного так і для кількісного визначення катіонів барію або сульфат-іонів в розчині.

Реагенти для реакцій осадження дуже зручно підбирати за допомогою даних наведених в Таблиця розчинності неорганічних речовин.

Позначення: Р – добре розчинний ( > 0,1 моль/дм3); М – малорозчинний (0,1 – 0,001 моль/дм3); Н – майже нерозчинний ( < 0,001 моль/дм3); – необмежено розчинний; “+” – повністю реагує з водою; * – осад з розчину не утворюється; “” – речовина не існує; ? – дані розчинності відсутні.

Приклад. Як користуватися таблицею розчинності неорганічних речовин?

Потрібно отримати осад майже нерозчинного стронцій сульфату SrSO4. Спочатку підбирають вихідну розчинну сіль стронцію, наприклад стронцій йодид SrI2. Потім підбирають розчинний сульфат металу з урахуванням того, щоб його йодид був добре розчинний у воді; в якості такої солі обираємо калій сульфат K2SO4. Проводять реакцію, зливаючи розбавлені розчини обраних реагентів:

SrI2 + K2SO4 = 2KI + SrSO4

Sr2+ + SO42- = SrSO4

Замість K2SO4 можна взяти і інші сульфати, такі як Na2SO4 і MgSO4, але не можна використовувати сульфати металів, які утворюють з йодом нерозчинні йодиди, наприклад, такі як Cr2(SO4)3, тому що хром(ІІІ) йодид не розчиняється у воді і при проведенні реакції в осад випадуть обидва катіони:

3SrI2 + Cr2(SO4)3 = 3SrSO4↓ + 2CrI3

3Sr2+ + 6I + 2Cr3+ + 3SO42- = 3SrSO4 + 2CrI3

Реакції осадження використовують в хімічному аналізі для якісного і кількісного визначення хімічних елементів.